Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 4 juli 2012

Åsa Romsson är ute och cyklar

Miljöpartister från Södermalm

Under den här veckan ligger Narrskeppet förtöjt i Visby hamn – för övrigt inte så långt från ett annat narrskepp med destination Gaza. Som alltid när politiker och tyckare träffas gör de sitt bästa för att överträffa varandras pajaskonster, i hopp om att kunna sälja förköpsbiljetter till Den Stora Föreställningen 2014.


Veckans mästare på kullerbyttor måste vara miljöpartiets Åsa Romson som bör tilldelas ett inramat diplom för sin logiska akrobatik. Hon brukar prata väder och den här gången hade hon sällskap av en som pratar ännu mera väder, nämligen hedersdoktorn Pär Holmgren. Om det här narrparet lyckades övertyga den församlade publiken om faran med för mycket koldioxid det vet inte Skeppsgossen, men SVT och andra PK-media refererade högaktningsfullt i vanlig ordning.

Så till Åsa Romsons eget paradnummer. Ett viktigt politiskt förslag som trillade ur hennes mun var att reducera momsen på reparationer av cyklar, kläder och skor… Just det: CYKLAR, KLÄDER och SKOR! Och se på sjutton – även detta idiotförslag refererades i pressen som om miljöpartiets språkrör hittat nyckeln till en koldioxidfri framtid i Sverige. Kraven på vederhäftighet är sannerligen inte så stora numera.

Skeppsgossen undrar i vilken värld miljöpartiet lever. För världen är ju ändå något större än Södermalm och större än till och med Stockholm. Där kan man ju cykla, fast det verkar onödigt krångligt med tanke på att det finns en fungerande T-bana till både Tensta och Rinkeby för den som vill se andra delar av världen.

Kanske har Åsa Romson & Co upptäckt att det blir många punkteringar på arbetsresorna per cykel och därmed för sena ankomster till viktiga partimöten och riksdagsvoteringar. Alltså behöver hon slå ett slag för cykelreparatörernas numera nästan utdöda skara. Som tur var finns det en sådan i Visby som fick fungera som illustrationsexempel.

Men hur är det då med skräddarna som sitter med benen i kors och lagar våra kläder från H&M, Dressman och Kapp-Ahl? Är det månne cykelsadlarna som sliter så hårt på den indiska bomullen att den här gamla yrkeskategorin går mot en renässans? Är månne jeansmodet på väg ut i mp-kretsar såsom varande alltför USA-kapitalistiskt?

För att nu inte tala om skor. När lämnade någon av Narrskeppets läsare in ett par skor för halvsulning senast? Idag springer ju till och med miljöpartisterna omkring i Adidas, Converse, Reebok och allt vad de heter och Skeppsgossen har aldrig sett någon skomakare som halvsular träningsskor. Men kanske finns det fortfarande hårdföra mp:are som kör med näbbstövlar, och det är förmodligen dem som Åsa Romson ömmar för.

Hennes tal i Almedalen var ett riktigt bottennapp som visar hur tomt det är under cykelhjälmarna hos våra politiker, kvinnliga såväl som manliga.

3 kommentarer:

  1. Jag har också hört Per Holmgren prata om väderförändringar i samband med det varmare klimatet och hur det kommer att påverka Sverige, bl a om åskväder. Att det skulle bli mer åskväder i framtiden sa han väl inte direkt, men att åskvädren kommer att bli kraftigare med mer nederbörd, liknande de som är i centraleuropa.

    Jag tänkte på vad han sa då jag läste denna artikel.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mariannelund-oversvammat-av-skyfall_7330827.svd

    Jag har även läst denna artikel, som dock inte handlar om Sverige.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mariannelund-oversvammat-av-skyfall_7330827.svd

    Det som Per Holmgren och andra meteorloger sagt i 20 års tid tycker jag verkar stämma. Det har varit mer extrema regnväder de senaste 10 åren. Det som jag inte märkt av än är att torrår skulle bli torrare än de varit tidigare. Men att vi råkar ut för allt mer översvämningar är jag inte ensam om att tycka. Det tydligaste är att våren kommer tidigare, men det upplever jag inte som något problem. Men översvämningarna är jobbiga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för intressant kommentar. Men jag är inte alls säker på att det varit mer extrema regnväder under det senaste decenniet. Jag kollade lite på SCB:s statistik. Mest regn på ett dygn fick t.ex. Växjö i augusti 1945, Stockholm i augusti 1903 och Göteborg i juni 1910. På SMHI:s hemsida kan man läsa om rader av översvämningar på olika håll i landet 1916, 1919, 1938 och 1951 för att nu välja några årtal långt före "klimatförändringarna". I diskussionerna är minnet kort och jag ser hellre tillbaka på fakta än på osäkra "modeller". Och glöm heller inte att skilja mellan klimat och väder, vilket tyvärr media ofta gör.

      Radera
  2. Jag har också kollat på SMHI:s hemsida. Det förefaller vara tätare med skyfall och översvämningar efter år 2000 än det var under första halvan av förra seklet.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare