Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 21 juli 2016

Amerikanen vänder ryggen åt Obamas miljöbilar


Obamas satsning på hybrid- och elbilar har visat sig vara en flopp. De låga oljepriserna har lett till att den amerikanske bilkonsumenten i allt högre utsträckning väljer bensin- och dieselbilar. Jämfört med 2015 har försäljningen av sådana ökat med 18 procent hittills i år. Nästan 75 procent av dem som bytt in hybrid- eller elektriska bilar väljer bensindrivna fordon när de köper nytt.

Ungefär hälften av de amerikanska bilköparna köper pickuper. Det lägre oljepriset har också inneburit att konsumenterna fått pengar över till dyrare pickuper och suvar som föredras på grund av dels statusen och dels det faktum att man åker bättre i ett högt och stort fordon.

Detta betyder att Obamas mål om en miljon elbilar på amerikanska vägar  2025 inte kommer att uppnås. Antalet elbilar och hybrider uppgår idag till endast 442 000 trots alla subventioner. Det innebär också att kravet på en halvering av bränsleförbrukningen till 2025 inte kommer att uppfyllas.

Vissa tillverkare som Ford har försökt möta de hårdare kraven genom att bygga lättare modeller. Pickupen F-150 har ”lättats” med hjälp av en aluminiumkaross och små turboöverladdade motorer, ett arbete som kostat företaget över en miljard dollar under en sexårsperiod. Likafullt lever bilen inte upp 2016 års bestämmelser. Nu sätter biltillverkarna sitt hopp till ”crossover”-bilar på personbilsplattformar som blir billigare och lättare än riktiga suvar men ändå ger den önskade ”suv-känslan”.  


Troligen kommer inte heller crossovers att hjälpa bilindustrin i det långa loppet. Det enda som verkligen kan hjälpa den är att skrota alla idiotiska miljökrav och låta amerikanerna välja en ny president som lyssnar till folket och inte till miljödårar och elbilsnasare som Elon Musk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare