Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 18 juli 2016

Blir Trump den ende statschefen i världen som inte tror på klimatförändringarna?

Donald Trump på sin eroderande golfbana på Irland.
Om Donald Trump blir USA:s näste president kommer han också att bli en av få statschefer i världen som anser att pratet om klimatförändringarna är rena rappkaljan.

Det har amerikanska miljöorganisationen The Sierra Club kommit fram till genom att sammanställa uttalanden av statscheferna i 195 länder. Trump har vid flera tillfällen kallat klimatfrågan ”ett bedrägeri” och ”en myt”. Vladimir Putin tillhör också skeptikerna, även om han inte använt så kraftiga uttryck.

President Xi Jinping i Kina – det land som står för de största utsläppen i världen – har sagt att landet successivt ska fasa ut sina koleldade kraftverk och ersätta dem med vind- och solkraft. Hur allvarligt menat det är återstår dock att se.   

Till och med Nordkoreas diktator Kim Jong Un har skrivit på Parisavtalet och lovat att plantera nya skogar som en del i nationens strävan att minska utsläppen av växthusgaser.

Trump har i stället deklarerat att han som ledare för USA kommer att omförhandla avtalet i Paris. Han anser också att klimatfrågan ingår som en del i en plan med syfte att försvaga den amerikanska ekonomin. 2012 twittrade han: “Konceptet om en global uppvärmning skapades av och för kineserna för att göra USA:s tillverkningsindustri mindre konkurrenskraftig”.

Och när landet upplevde den svåra snöstormen 2014 skrev han: “Hela landet FRYSER – vi är i desperat behov av en rejäl dos global uppvärmning och det fort!”

Det här håller förstås inte The Sierra Club med om. Deras existens är ju numera till stor del beroende av att myten om den globala uppvärmningen hålls vid liv, trots att det snart har gått två årtionden sedan man kunde mäta någon uppvärmning av atmosfären. En liten tröst för dem i fallet Donald Trump är att han sökt tillstånd att bygga en 3 km lång stenmur mellan Atlanten och den exklusiva golfklubb han äger på Irland (av bilderna att döma troligen för att förhindra stranderosion).


John Coequyt, chef för Sierra-klubbens globala klimatsekretariat, säger att Donald Trump kommer att stå ensam i världen i den här frågan och vara till allmänt åtlöje “om det inte gällde ett så allvarligt hot”. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare