Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 28 juli 2016

Sila mygg och svälja kameler


Den amerikanske utrikesministern John Kerry har sagt att luftkonditionerigsaggregat och kylskåp är ett lika stort hot mot våra liv som terroristgrupper som IS.

Kommentarerna på detta stupida uttalande har inte låtit vänta på sig. “Det beror förstås på vad man menar med liv. Somliga ser gärna att det blir ett par grader svalare, andra vill behålla sina huvuden.” Under alla förhållanden känns det tryggt att veta att den amerikanska beredskapen mot invaderande kylskåp är god.

Sådana här krig mot diverse utsläpp får en rad följder som en person som John Kerry inte fattar. Det handlar alltså om vilka köldmedel som ger de minsta utsläppen. Först hade vi CFC (klorfluorkarboner) som förbjöds I Montrealprotokollet 1987 eftersom de gnagde på ozonhålet. De ersattes därför med HCFC som förbjöds i Sverige 2015 och byttes ut mot påstått “snällare” HFC.

Men kineserna var som vanligt påhittiga. En biprodukt vid framställningen av HFC är HFC-23 som tycks skita ner miljön riktigt ordentligt. För att göra rent efter sig kunde kineserna skaffa sig en massa kolkrediter. Nu är det alltså HFC som ska bort. Därför att en enda molekyl HFC producerar många tusen gånger mer ”växthuseffekt” än en molekyl CO2. Vad man inte berättar är att HFC utgör mindre än en procent av de samlade CO2-utsläppen.

Det gamla talesättet om att sila mygg och svälja kameler passar bra in på denna berättelse om hur politiker ”räddar” miljön. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare