Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 31 juli 2016

Where's the beef?

Kackerlacksmjölk påstås vara nyttigare än komjölk...


Insekter på matsedeln har det länge pratats om. Nu har forskarna hittat ett nytt lika äckligt och lika nyttigt livsmedel, nämligen mjölk från kackerlackor!
Det är ett institut i Indien som har upptäckt att en viss tropisk kackerlacksart, Diploptera punctata, avger ett sekret som den föder upp sina ungar på. Detta sekret har visat sig innehålla proteinkristaller som är fyra gånger mer näringsrika än komjölk och som dessutom har högre kaloriinnehåll. Nu funderar man på hur denna nyttighet ska kunna komma oss människor tillgodo. 

Något mjölkande av kackerlackor lär det inte bli tal om, utan istället ska man försöka framställa sekretet i laboratorium. I vilken form det ska marknadsföras och under vilket namn är ännu så länge en öppen fråga.  I Semarang på Java kan man i väntan på kackerlackor uppsöka “Jamban Café”. Det som utmärker kaféet är att gästerna sitter på toalettstolar och får maten serverad i porslinskärl modell pissoar. Maten består av den traditionella köttbulle som kallas ”bakso” och som serveras flytande i en simmig soppa. Drycken finns i en annan porslinsskål och är alkoholfri och “färgstark”.    

Allt enligt nyhetsbyrån AFP som tillägger att den som mår illa efter måltiden uppmanas spy i en påse vid utgången. Vi får också veta att det finns en högre avsikt med ”Jamban Café”, nämligen att lära indoneserna att välja en  toalettstol i stället för gatan när de ska uträtta sina behov. Kanske kan de i nödfall uppsöka ”Jamban Café”. Notera att detta inte är en skröna utan en berättelse ur verkligheten år 2016.


På närmare håll, i Washington, hittar vi Oyamel Cocina Mexicana som specialiserat sig på ”chapulines tacos”. Tacofyllningen består av tumstjocka rostade gräshoppor, kokade i tequila och chipotle och serverade med schalottenlök.

”När gästerna väl har kommit över det mentala motståndet är det många som gillar rätten”, säger kökschefen Colin King. ”Det var likadant för mig första gången jag smakade.”
  
Skeppsgossen kan tillägga att det i föregångslandet USA nu också finns många andra restauranger som serverar ”chapulines”. Det finns också en sammanslutning med det läckra namnet North American Edible Insect Coalition.

”Where’s the beef?” hette det i en rolig reklamkampanj från hamburgerkedjan Wendy’s på 1980-talet. Det är inte utan att man längtar tillbaka till den tiden.  1 kommentar:

 1. Helfestligt !

  Hur hittar du allt ?

  Tyska myndigheter har utarbetat en hel "serietidning" om de hemskheter som väntar oss, ifall vi inte gör som de säger till oss. Kan laddas hem här:

  http://www.wbgu.de/en/comic-transformation/


  Där förklaras med visshet att vi måste lära oss äta insekter. Det säger den professor som påven valt till rådgivare i klimatfråan. . .

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare