Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 1 augusti 2016

Pokémon GO - energislukande masshysteriPlötsligt en dag invaderades Narrskeppet av horder av unga människor beväpnade med iphones. De verkade helt omedvetna om var de befann sig, det enda som intresserade dem var det som visades datadisplayen. Skeppsgossen undrade för en stund om hela världen drabbats av en kollektiv sinnesförvirring tills någon berättade för honom att narrarna hittat en ny lek som uppenbarligen gav deras meningslösa tillvaro mening. Den kallas Pokémon GO. 

Efter att ha forskat lite i flugan har Skeppsgossen fått veta att när Pokémon GO lanserades ökade den digitala trafiken så mycket att “molntjänsterna” höll på att braka ihop. Datavärlden upplevde då samma fenomen som drabbar ledningsnäten i länder med mycket vindkraft när det börjar blåsa och normalt stillastående vindkraftverk plötsligt ”överproducerar”. På mindre än två veckor slog Pokémon det gamla Twitter-rekordet med 20 miljoner användare som den mest nedladdade appen. Hittills spelar ungefär 4 miljoner människor varje dag Pokémon GO.

Pokémon GO har alltså blivit en global framgång utan like. Människors längtan efter underhållning tycks vara omättlig och fungerar kanske som en välbehövlig motvikt till allt elände i världen runtomkring oss – idag är exempelvis videospelen en storindustri vars intäkter håller 50 procent av filmindustrin uppe. 

Utbyggnaden av internethårdvara för globala nätverk kostar varje år biljoner dollar och konsumerar enorma mängder elektricitet. Någon har räknat ut att världens samlade digitala aktiviteter gör av med mer energi än allt flyg i världen. För den största posten svarar trådlös dataöverföring som mobiltelefoni och aktiviteter som hänger samman med den.

Mark P. Mills har i en artikel i Forbes (se nedan) pekat på bland annat det ökade slitaget av skor när Pokémon GO-användarna springer runt på gatorna. Någon har räknat ut att allt detta nya gående leder till att minst 100 miljoner skosulor kommer att slitas ut varje år – vilket naturligtvis borde få Nike & Co. att gnugga händerna av förtjusning. Men att tillverka skor kräver också energi. Uttryckt i bensin handlar det om en gallon för varje par sneakers, så den ökade förbrukningen till följd av Pokémon GO är liktydig med motsvarande 100 000 nya bilar.

Ska vi sedan börja titta närmare på hur mycket energi som går åt för att tillverka en smartphone blir det riktigt ruskigt. Trots att en bil väger 10 000 gånger så mycket som en smartphone uppgår den sammanlagda energiförbrukningen vid telefontillverkningen till 15 procent av den energi bilindustrin gör av med. Om nu t.ex. Pokémon GO och dess efterföljare leder till att det kommer att tillverkas en enda procent fler smartphones, då motsvarar det ett tillskott på ytterligare 100 000 nya bilar.

Det finns alltså ingenting som är gratis i den här världen, inte heller energin.  ”Det går åt energi att tillverka hamburgare och hårddiskar, det krävs energi för att steka hamburgarna och energi för att driva hårddiskarna…”      


Underlaget till artikeln är hämtat ur en artikel av Mark P. Mills i Forbes:
http://www.forbes.com/sites/markpmills/2016/07/25/pokemons-big-carbon-footprint-a-virtual-reality-games-teaching-moment-about-energy-reality/#f7555557ce35


P.S. Idag läser Skeppsgossen att Saudiarabien har utfärdat en fatwa mot Pokémon GO på grund av att spelet är ogudaktigt och ”icke-muslimskt”. Det sägs också stödja evolutionsteorin. Så räkna inte med några ”stops” och ”gym” i öknen. D.S. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare