Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 19 augusti 2016

Kejsarens nya korallrev

“När någon faller ned död på gatan kommer polisen och undersöker om personen ifråga dog en naturlig död eller inte. När ett korallrev dör vänder vi oss till forskarna… Nu har vi fått deras svar. Den död som drabbat en stor del av jordens korallrev är inte en naturlig tragedi utan ett brott. Kanske det snabbaste och mest omfattande brottet under den globala uppvärmningens era.”

Det skriver notoriske klimatnarren Bill McKibben, förgrundsfigur i 350.org. Skyldig till detta brott är – vilket man kommit fram till under ett intensivt detektivarbete – världens största oljebolag Exxon. Ansvariga inom bolaget visste redan i slutet av 1970-talet allt om klimatförändringarna. Exxons forskare insåg hur mycket och hur fort jordens uppvärmning skulle ske och vilka katastrofala följder den skulle få. Därför började man enligt McKibben ”klimatsäkra” sina egna installationer och t.ex. konstruera oljeriggarna så att de kunde klara de stigande havsnivåerna.

Men all denna kunskap behöll Exxon och deras gelikar inom den fossila industrin för sig själva. På så sätt skapades en armé av “klimatförnekare” och tankesmedjor som försökte få McKibben och andra sanningssägare att tystna. ”Som ett reultat av detta”, skriver han, ”slösade vi bort ett kvartssekel på att bemöta falska argument… i stället för att ägna kraft åt att lösa problemet.”

I ett avseende håller Skeppsgossen med McKibben: världen har slösat alldeles för mycket tid, pengar och resurser på att möta ett klimathot som enligt McKibben är reellt och som enligt min mening är konstruerat av bland andra McKibben och hans gelikar. Att beskylla Exxon och den fossila industrin för att korallreven i en del områden har bleknat är väl att tänja för mycket på sanningen.

Som Skeppsgossen rapporterat i ett flertal andra inlägg är korallblekningen inte alls lika utbredd som de gröna påstår. Så har t.ex. japanska forskare funnit att varmare hav leder till att korallerna utanför Japan flyttar norrut, samtidigt som de gamla reven förblir stabila i den södra delen av kusten. Mätningar har skett ända sedan 1930-talet och hastigheten på utbredningen är imponerande – hela 14 km per år. Detta är ännu ett exempel på att världshavens korallrev inte har några problem att anpassa sig till varmare havsvatten. De växer till och ryktena om deras död är betydligt överdrivna. 

Men Bill McKibben vill förstås inte lyssna till sådana argument. Han, hans 350.org, Greenpeace och alla andra rödgröna som lever på och för att sprida katastroflarm kräver att Exxon ska kompensera ”människorna som är beroende av reven för sitt uppehälle och som skydd mot vågorna, liksom ekonomierna som är beroende av turistdollar”. Därför spärrar de av korallreven med polistejp, därför fotograferar de “offren” med undervattenskameror. ”De ska inte gå fria från mordåtal.”

Amen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare