Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 13 augusti 2016

Ännu ett fiasko för det förnybara


Kan en liten ö bli självförsörjande med hjälp av enbart förnybar energi? Frågan har ställts flera gånger och mest känt är väl det misslyckade experimentet på El Hierro, en av Kanarieöarna. som Skeppsgossen rapporterat om i tidigare inlägg. El Hierro kostade 65 miljoner euro att omvandla till förnybart och måste i slutänden ändå förlita sig till dieselgeneratorer för att utjämna de intermittenta strömleveranserna.

Ett motsvarande experiment i betydligt mindre skala startade i Seoul i Sydkorea 2011. Mitt i staden ligger ön Gapa, med en yta på futtiga 0,85 kvadratkilometer. Den ansågs lämplig för en experimentinstallation av vind- och solkraftsanläggningar.

Totalt 14,3 miljoner won motsvarande ca 12,5 miljoner dollar investerades i projektet. För de pengarna fick man två vindsnurror på 250 kW vardera och 174 kW solpaneler utplacerade på 49 ställen samt en lagringsdepå för överskottsenergi, ett kontrollcenter och elmätare med fjärravläsning.
Dessutom införskaffades fyra eldrivna bilar och en avsaltningsanläggning.

På ön finns endast 97 hushåll och befolkningen uppgår till 178 personer, de flesta äldre. De sistnämnda har av någon anledning fått förlita sig till enbart vindkraft, medan de yngre hushållen också har fått solpaneler.

Elpriserna för hushållen har sjunkit dramatiskt med hela fyra femtedelar jämfört med tidigare. Antalet turister har också ökat kraftigt, från 10 000 år 2008 till 110 000 förra året. Borgmästaren känner sig nöjd trots att man hittills bara blivit till 42 procent självförsörjande – 32 procent vindkraft och 10 procent från solcellerna. Resterande 58 procent levereras av dieselgeneratorer.

Vind och sol genererar i genomsnitt 674 kW per dygn, vilket är betydligt mer än hushållen gör av med (max. 230 kW per dygn). Överskottsenergin lagras i ett speciellt system som dock bara kan utnyttjas under som mest åtta timmar.  

Drömmen var att bli till 100 procent självförsörjande och det skulle man enligt ansvariga kunna bli om man fick bättre lagringsmöjligheter av överskottet. Ett system som klarar tre dygns förbrukning skulle räcka, men sådana system är alldeles för dyra idag.

Bloggaren Paul Homewood som refererat artikeln har räknat ut att en investering på 12,49 miljoner dollar för 97 hushåll betyder att varje hushåll kostat 128 763 dollar att elektrifiera med förnybar energi. ”Det är inte att undra på att elkostnaderna för dessa hushåll sjunkit eftersom kapitalkostnaden betalats av jultomten”, skriver han. ”De kunde faktiskt lika väl ha köpt några miljoner AA batterier för att uppnå samma resultat, men det hade kanske inte varit lika praktiskt?”

Läs hela originalartikeln på

http://english.hani.co.kr/arti/english_edition/e_national/752623.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare