Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 11 augusti 2016

Si, istiden kommer


Professor Valentina Zharkova vid Northumbria University i England har under många år forskat i solens aktivitet och vad den betyder för klimatet på jorden. Hennes team har matat in data i en klimatmodell och kommit fram till att solen nu går in i en period med låg aktivitet som liknar det s.k. Maunder Minimum i slutet på 1600-talet, vanligen kallat ”Lilla istiden”.

“Lilla istiden” är ett kontroversiellt ämne i vetenskapliga kretsar. Somliga menar att det just var låg aktivitet hos solen som bidrog till den kraftiga temperatursänkningen i Europa och Nordamerika, medan andra skyller temperatursänkningen på vulkanutbrott eftersom stora sådana föregick den minskade solaktiviteten tidsmässigt.

“Det spelar ingen roll vad vi människor gör om allt styrs av solen”, säger Valentina i en intervju. ”Det gäller åtminstone på norra halvklotet där vi har säkra temperaturmätningar som går långt tillbaka i tiden. Vi har inte så många mätningar från södra halvklotet och vet inte riktigt vad som kommer att hända där i framtiden.”

Valentina Zharkovas uttalande höll på att ge Narrskeppet slagsida och narrarna ombord samlade sig till en massiv akademisk motattack. Många forskare försökte få studien refuserad, en del vände sig till Royal Astronomical Society i sina desperata försök att tysta en kollega som vågade gå mot strömmen och se en kommande istid i stället för ett kokande jordklot. Svaret de fick var kort och koncist: ”Detta är ett arbete utfört av forskare som vi stöder, så var så vänliga att diskutera det direkt med dem.”  

Men det finns också de som håller med Valentina. I en enkät som tidningen Daily Caller gjort svarade hela 98 procent ja på frågan om en ny istid är i antågande.
      
Andra studier stöder också Valentinas teorier. En mexikansk forskare, Jorge Sanchez-Sesma, har undersökt data för solcyklerna som går 100 000 år tillbaka och jämfört dem med 25 000 år av lufttemperaturdata i Kongobäckenet. Enligt hans modeller kan vi förvänta oss en sänkning av de tropiska temperaturerna med 0,05°C under resten av 2000-talet. 

Redan för ett par år sedan framhöll professor Cliff Ollier vid universitetet I Västaustralien att det finns en mycket god korrelation mellan solfläckar och klimat. Solcyklerna kan tas som utgångspunkt för förutsägelserna, och när vi nu är inne i Solcykel 24 kan vi förvänta oss en allvarlig avkylning. Han tillade: ”Många tror att politiska beslut om klimatet grundas på vetenskapliga förutsägelser, men det som politikerna får är projektioner baserade på datamodeller.”

Ryska forskare sade 2012 att världen kunde förvänta sig inledningen till en ny istid runt 2014. Avkylningen skulle bli påtaglig från ungefär 2055, enligt dem.
Skeppsgossen tror också att det snart är dags för en ny liten istid. Men när den kommer kan vi bara gissa – det enda som är säkert för min egen del är att jag inte får uppleva den. Och lika bra är väl det.

1 kommentar:

  1. Varnat för istider har enstaka forskare gjort alla tider. En svensk sådan är Wibjörn Karlen. Han hade väl varit ganska okänd om han inte i tid och otid talat om förestående istider. Hade hans gissningar från 80-talet varit riktiga så hade vi haft extremt kallt i norra Europa nu.

    /Jan Erisson

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare