Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 10 augusti 2016

Veganism, köttskatt och FN


Skeppsgossen har ofta råkat i luven med de många narrar ombord som kallar sig veganer och fejkar illamående så fort de ser skymten av en köttbit. Försöker du gå in i en diskussion med dem får du strax en föreläsning om allt från de stackars djurens lidande till att vi måste rädda jorden. Nu har en tidskrift som heter Elementa kommit till Skeppsgossens undsättning med några nya argument.  

”Sett i ett större perspektiv förstör veganismen värdefullt land som skulle kunna användas för att ge fler människor mat”, skriver tidskriften.

Innebörden är att vi måste utnyttja våra marker på ett förståndigt sätt och att det kan vara alldeles tokigt att odla upp exempelvis betesmarker i stället för att låta djur beta på dem.

Studien har utgått från 10 olika typer av dietmönster som rangordnats efter klimathållbarhet. Här hamnar veganismen som nr 5. Två typer av allätarkost hamnar högre upp – “mjölk-vänlig vegetarisk” som kom etta och “ägg-och-mjölkvänlig vegetarisk” som kom tvåa.

På tredje plats landade en livsstil där intaget av kött har minskats – med beskedliga 13 procent, men ändå. Rött kött, kyckling och fisk är och förblir de ledande proteinkällorna. Återigen handlar det om måttlighet och inte om enögd övertygelse och åsiktsfascism.

Det är inte bara övertygade veganer som propagerar för en köttfri meny. Förenta Nationerna, som skapades för att få världens nationer att hålla sams, har utvecklats till en universell myndighet med befogenhet att detaljstyra såväl klimatet som våra liv. ”Kött borde beskattas i grossistledet så att priset stiger kraftigt och får folk att sluta köpa”, är innebörden i en ny rapport från FN:s International Research Panel (IRP). “Jag anser att detta är en ytterst viktig fråga”, säger professor Maarten Hajer vid Utrecht-universitet i Holland som är huvudförfattare till rapporten (bilden nedan).

Meningen är förstås att ”rädda” klimatet och folkhälsan på samma gång. Enligt rapporten svarar kor och annan boskap för 14,5 procent av de växthusgaser som anses påverka klimatförändringarna. Andra ”experter” siktar in sig på hur mycket vatten som boskapsuppfödningen förbrukar. Uppskattningsvis handlar det om 80 procent av den amerikanska vattenförbrukningen, och för att dricka och idissla ihop ett kilo rött kött går det åt betydligt mer vatten än det gör till växtodling.

Skeppsgossen undrar hur det står till i hjärncellerna hos dem som för fram sådana här idéer. Har de till exempel överhuvudtaget reflekterat över att det finns betydligt fler människor på jorden än det finns kor och grisar? Också människor släpper ut metangas – alltså borde vi i konsekvensens namn slakta oss själva för att rädda jorden.


Eller som en bloggare kommenterat professor Hajer: “Beskatta den gode professorn för varje ord han yttrar tills det blir för kostsamt för honom att öppna munnen”. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare