Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 20 augusti 2016

Vem vill leva i en värld utan fossila bränslen?


Hur skulle världen se ut om vi inte hade några fossila bränslen, om politikerna verkligen förbjöd all användning av kol, naturgas och olja?

Den frågan har amerikanska nättidningen Daily Signal ställt. Eftersom ungefär 80 procent av all energi i USA kommer från olja, kol och naturgas skulle de direkta konsekvenserna bli att hela samhällsstrukturen brakade ihop. Men det skulle också få en rad andra följder som människor i gemen inte alltid är medvetna om.

Olja och naturgas används t.ex. för att framställa en rad vardagsprodukter som aspirin, tandkräm, solglasögon, skor, bil- och cykeldäck, heltäckningsmattor och tennisbollar för att nu nämna några. Ungefär 20 procent av all olja som raffineras i USA används för plaster, kemikalier och gummiprodukter.

”När man talar om att eliminera konventionella bränslen struntar man helt i det faktum att de – och det gäller framför allt naturgas - är effektiva, allmänt förekommande och miljövänliga energikällor”, skriver Daily Signal. ”Det finns heller ingen risk att de snart kommer att ta slut och hela tiden görs nya fyndigheter tack vare modern teknik.”

Att lämna oljan i jorden är lika idiotiskt som att låta brunkolet ligga kvar där, vilket ju bland annat Gustav Fridolin talat om (men så har han också fribiljett på Narrskeppet tillsammans med en mängd andra likasinnade töntar).
    
Daily Signal framhåller också att grovt räknat 538 000 amerikaner arbetar inom olje- och naturgasindustrin. Inom kolindustrin är siffran 75 000 - det är dessa 75 000 personer som demokraternas presidentkandidat Hilary Clinton kommer att friställa om hon vinner valet. Förutom de som arbetar direkt inom dessa områden finns det miljoner fler som har jobb vilka är beroende av dem.

Ett fossilfritt samhälle skulle innebära inte bara väldiga omställningar för alla vanliga amerikaner, utan också att många skulle förlora arbeten och inkomster. Det gäller för övrigt inte bara amerikanerna – fossila bränslen har bidragit till att människor runtom i världen tagit steget upp ur fattigdom och nu fått en hyggligare tillvaro.

Dessutom – om USA eliminerade alla utsläpp av CO2 skulle det innebära en sänkning av den globala medeltemperaturen med ynka 0,137°C kring år 2100.


Dags för miljönarrarna att tänka om, inte sant?

1 kommentar:

  1. Huga, huga. Människan har bara en fiende - sig själv.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare