Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 31 augusti 2016

Viktigare bygga toaletter än tempel


Indiens premiärminister Narendra Modi har för en tid sedan förklarat att det är viktigare att bygga toaletter än tempel, ett uttalande som väl inte fått den spridning i media som det förtjänar. Modi har också startat en kampanj för att fira 150 års-jubileet av Mahatma Gandhis födelse – år 2019 ska det inte längre vara tillåtet att sätta sig på gatan eller trottoaren och skita. För att nå målet bygger man nu miljoner toaletter över hela landet.

En som uppmärksammat detta initiativ är Bjørn Lomborg. Han har berättat för Skeppsgossen att fortfarande saknar hälften av invånarna i utvecklingsländerna eller uppemot 3 miljarder människor toalettmöjligheter. Enbart i Indien rör det sig om 600 miljoner som gör sina behov gatan.

Resultatet blir en ohämmad smittspridning av magtarmsjukdomar. Kronisk diarré dödar nästan 200 000 barn varje år och kopplas till undernäring och bristsjukdomar hos över 40 procent av alla indiska barn under fem år. I spåren på dessa sjukdomar följer infektioner som lunginflammation och polio. Siffrorna är mycket högre för Indien än för andra länder med liknande ekonomi men med bättre sanitär standard.

Kvinnorna drabbas särskilt hårt av bristen på toaletter, säger Bjørn Lomborg. De kan inte förrätta sina behov förrän efter mörkrets inbrott när de är mer sårbara och utsatta för överfall och olyckor.

Nu handlar det inte bara om att bygga toaletter, man måste också få människorna att utnyttja dem. Enligt Världsbanken kostar dåliga sanitära förhållanden i världen 260 miljarder dollar per år och Indien svarar för hela 54 miljarder av den summan. En organisation som WaterAid jobbar hårt på att lära människor vikten av bättre hygien, men det tar tid och det kostar stora pengar. Om tre miljarder människor ska få tillgång till enkel sanitär standard inom de närmaste 15 åren, kommer det att kosta 33 miljarder dollar om året.

Bill & Melinda Gates Foundation vill förnya toalettekniken så att stolarna  inte måste anslutas till avloppssystem och reningsverk. Redan 2011 sjösatte de ”återuppfinn-toaletten-tävlingen” som premierar innovativa  lösningar. De hoppas att någon presenterar ett enkelt system som kan omvandla urin och avföring till energi, gödningsmedel och kanske till och med till drickbart vatten.

Även Kina dras med stora sanitära problem. I detta fall har den ökande turismen skyndat på toalettbyggandet, säger man. Under 2015 uppfördes enligt officiella källor närmare 15 000 offentliga toaletter, och samtidigt renoverades närmare 8 000 stycken. Antalet låter dock rätt litet med tanke på landets folkmängd. Skeppsgossen gissar att ute på landsbygden, dit turisterna inte hittar, är nog situationen inte bättre än i grannlandet Indien,

Av en analys gjord för FN av tankesmedjan Copenhagen Consensus Center - vars chef är Bjørn Lomborg – framgår att med en investering på 33 miljarder dollar skulle ytterligare 3 miljarder människor få tillgång till lågspolande toaletter och torrklosetter. Man har också räknat ut att för varje investerad dollar skulle man få tillbaka tre gånger så mycket i form av lägre sociala kostnader för sjukvård och liknande.

“För en generation sedan”, skriver Bjørn Lomborg, “hörde vi varken politiker eller filantroper prata om toaletter och än mindre framhålla dem som centrala för utvecklingsländernas framtid. Blotta faktum att Modi och Gates har gjort det är ett stort framsteg. Men mycket arbete återstår, och endast genom att noggrant väga kostnader och fördelar mot varandra kan vi undvika att pengar slösas på meningslösa projekt.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare