Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 1 september 2016

Första tidvattenkraftverket i drift, har kostat 3,75 miljoner pund och ger ström till 270 villor


Ett energibolag i Skottland har blivit först i världen med att leverera elström ut på nätet. Företaget heter Nova Innovation och har ett kraftverk utanför Shetlandsöarna. Den första turbinen installerades i början på året och fungerar vid alla typer av tidvatten. Turbin nr 2 ska installeras i september och därefter hoppas bolaget kunna fylla på med nya turbiner allt eftersom.

Jenny Hogan vid Scottish Renewables säger: "Skottland ligger redan i framkant på det här området… Med sitt European Marine Energy Centre har vi världens mest avancerade testanläggning för utvinning av energi ur havet.”

Men smakar det så kostar det. Novas turbiner är på 100 kW och har ca 25 procent kapacitet. Det betyder 1 GWh per år, vilket motsvarar förbrukningen hos ungefär 270 enfamiljshus. Hela anläggningen utanför Shetlandsöarna har hittills kostat 3,75 miljoner pund och av den summan har staten skjutit till 1,9 miljoner. 

De höga kostnaderna för marin energiutvinning har fått danska Wavestar att gå ner i varv med sitt 1 MW-projekt i Nordsjön utanför Belgien. Företaget har helt enkelt inte kunnat hitta investerare som är beredda att hosta upp de 20,7 miljoner euro som behövs för att genomföra det s.k. Upwave-projektet.

Enligt planerna skulle detta projekt vara genomfört i juli 2019. Då skulle ett vågkraftverk på 1 MW placeras mellan vindkraftverken i BelWind-anläggningen för att öka uteffekten. Wavestar förband sig att matcha 30 procent av de 20,7 miljoner euro som Europakommissionen lovade skjuta till. Nu får Wavestar betala tillbaka förskottet efter att enligt egen uppgift ha investerat 40 miljoner euro i projektet under de senaste 13 åren.

“Vår teknik fungerar”, förklarar tekniske direktören för Wavestar Laurent Marquis. “Men vi vet att den är för dyr, så kanske är det inte rätt teknik för oss. Vi kan inte hitta investerare och får ta konsekvenserna.”

Det är ärligt sagt och det bekräftar att den alternativa energin i alla former
knappast har framtiden för sig, vad påhejarna än säger.

https://uk.news.yahoo.com/tidal-turbine-system-first-deliver-power-national-grid-122300705.html


Wavestar kastar in handsken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare