Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 11 september 2016

Håller småfåglarna på att bli storfåglar?

Får kanske bada en och en i framtiden?

För ett par år sedan hette det att den globala uppvärmningen gjorde våra fåglar mindre. Nu kommer en rapport från universitetet i San Francisco som säger att fåglarna i centrala Kalifornien blir större – på grund av den globala uppvärmningen!

Konstaterandet att fåglarna växer i storlek kom som stor överraskning för den forskargrupp som ägnat sig åt att väga vanliga fåglar och mäta spännvidden på vingarna hos dem. Det visar sig att fågelvingarna har blivit längre och fåglarna tyngre under de senaste 27 till 40 åren.

Vad kan det då vara som gör att fåglarna växer? Självklart beror det på klimatförändringarna, säger forskarna. Men inte riktigt ändå, för det är något som inte stämmer med resultaten. På högre breddgrader anses det att alla djur blir större, vilket gör det lättare för dem att behålla kroppsvärmen i ett kallare klimat. Eftersom jorden har blivit lite varmare under de senaste 100 åren så borde fåglarna rent logiskt bli mindre.

Men, säger de visa fågelskådarna, fåglarna kan också växa till i storlek när de samlar på sig mer fett för att klara extremväder, som ju påstås följa med klimatförändringarna, De sistnämnda kan också skapa lokala variationer hos växterna, vilket i sin tur kan leda till förändringar i fåglarnas diet som påverkar deras storlek.

Till grund för studien ligger data från två ringmärkningsstationer i centrala Kalifornien. Många av de ringmärkta fåglarna kommer tillbaka år från år vilket gör det möjligt för forskarna att ganska exakt följa tillväxten. Den ena stationen levererade data för 14 735 fåglar som ringmärkts mellan 1971 och 2010, den andra uppgifter om 18 052 fåglar under perioden 1983-2009. Underlaget får därmed anses betryggande stort.

Tidigare har det gjorts några studier om förändringar i storleken mellan vissa arter i Europa och Mellanöstern men inte har förrän nu har man undersökt amerikanska fåglar. Forskarna menar att klimatförändringarna avsätter spår i många av våra ekosystem och resultaten visar på några. Samtidigt ger de hopp om att fåglarna anpassar sig till de nya klimatförhållandena.

Men riktigt glada är inte forskarna. Vad kommer att hända när vissa arter blir större och andra mindre? är en fråga de nu ställer sig. 1 kommentar:

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare