Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 14 september 2016

Kortare arbetstid ger mer tid för Pokémon och mindre utsläpp


Skeppsgossen tillbringar mycken tid i utkiken för att pejla in strömningarna i tiden. Miljöpartiets förslag om att förkorta arbetstiden har fått internationell spridning i sociala media – det tycks som om världens alla människor vill arbeta kortare tid för att få mer tid till att jaga Pokémon och babbla i sina mobiler.

Bakom förslagen att gå från dagens åtta timmar till sex döljer sig dock en annan agenda än att göra livet ljuvt för varandra. Redan för några år sedan publicerades en utredning som kom till slutsatsen att om vi arbetar kortare tid så konsumerar vi mindre och sparar därmed miljön. Kortare arbetstid innebär enkelt uttryckt lägre utsläpp av växthusgaser.

“Sambandet mellan dessa båda variabler är inte helt klarlagt”, sägs det i utredningen. ”Men om arbetstiden i västerlandet minskades med i genomsnitt 0,5 procent per år, skulle detta eliminera så mycket som en fjärdedel och kanske ända upp till hälften av industrisamhällets tillskott till den globala uppvärmningen.”

Framför allt är det USA som borde minska arbetstiden. I början av 1970-talet arbetade folk i genomsnitt lika länge per vecka på båda sidor av Atlanten, men år 2005 var skillnaden hela 50 procent till Europas fördel. Ytterst handlar det om jämlikhet, menar utredningen. Under perioden 1973 till 2007 gick i USA mindre än 2/3 av alla löneförbättringar till en procent av de bäst bemedlade hushållen (Skeppsgossen tror inte att Obama har lyckats förändra den bilden särskilt mycket).

I rapporten sägs det också att majoriteten av alla amerikanska arbetare skulle bli tvungna att dra ner på sin levnadsstandard om de arbetade kortare tid. Läs mer på


Ibland har Skeppsgossen ett obehagligt intryck av att alltför många människor anser att arbete är en plåga och ett nödvändigt ont. Själv har han med glädje kilat upp och ner i stormasten under hela sitt liv, nyfiken på vad han kan komma att upptäcka nästa dag. Och de dagar han inte känt lust att göra det har han helt enkelt gett fan i det, även om det kostat honom en dag utan lunch och middag.  

När jobbet känns för tungt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare