Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 8 september 2016

Australien: Ännu ett misslyckande för den förnybara energin

Ännu ett misslyckande för solenergin.

Nu när Kina och USA har ratificerat Paris-överenskommelsen kan det finnas skäl att erinra om vissa fakta. Ett är att Kinas utsläpp av växthusgaser under tre veckor är lika stora som Australiens under ett helt år. Det innebär också att om Kinas utsläpp fram till 2030 ökar – vilket de säkert kommer att göra – tar det bara en vecka för landet att radera den vinst som ett 100-procentigt stopp för alla utsläpp i Australien skulle innebära.

Det är den australiska bloggaren Tom Quirk som räknat fram dessa dystra siffror. Han kallar Australien ”ett jättedagbrott för kol och järn längst bort i världen, med en liten men snabbt växande befolkning utspridd över ett enormt landområde”. Transportavstånden är i det närmaste ofattbara och 94 procent av alla transporter sker med fossila bränslen. Några ytterligare nedskärningar är otänkbara.

Han fortsätter: ”Gaia gav oss mer uran än något annat land på jorden men vi har en religiös motvilja mot kärnkraft. Vi har mer sol, heta berg och större fria landområden än de flesta länder, och finns det någonstans på jorden där sol, vind och geotermisk energi vore det självklara valet så borde det vara här. Vi är Guds gåva till den förnybara industrin – och ändå slutar allt med en krasch.”

”Flannery’s geotermiska projekt har lagts ner, nyligen stängdes Windorah’s solenergianläggning och för någon månad sedan höll hela staten South Australia på att slå igen. Tidigare i år flög man i den förnybara energins underland Tasmanien in dieseldrivna generatorer och 'seedade' moln för att få tillräckligt med elektricitet.”

Alla ansträngningar och uppoffringar som krävs för att Australien ska åstadkomma en 25-procentig minskning av dagens utsläpp ”äter” Kina upp på ett par dagar!

"Cloud seeding" i Tasmanien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare