Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 18 september 2016

Attenborough ute på djupt vatten

Varför blev vi nakna apor?

Sir David Attenborough är trots fyllda 90 aktiv i media. Nu senast förde han fram en över 50 år gammal hypotes om att människan en gång varit en vattenvarelse, vilket skulle förklara bland annat vår upprätta gång, vår hårlöshet, att vi kan hålla andan och att vi gillar skaldjur.

Det var marinbiologen Alister Hardy som presenterade den här hypotesen för 55 år sedan. Förutom de ovan uppräknade egenskaperna nämnde Hardy vår förmåga att simma och gilla det, att vår brist på behåring minskade vattenmotståndet när vi simmade och att fettlagren under huden skapar extra isolering. Han menade också att vår förmåga att gå upprätt var resultatet av många tusen års vadande.

När David Attenborough nu dammat av historien om ”den vattenlevande apan” har han fått mothugg från den biologiska forskarvärlden. Det finns en rad andra hypoteser som kan förklara dessa egenskaper och som stämmer betydligt bättre med det vi nu vet om urtidsmänniskan.

Hårlöshet är t.ex. en egenskap som bara återfinns hos helt vattenlevande däggdjur som valar och delfiner. Däggdjur som delar sin tid mellan vatten och land (uttrar och vattensorkar m.fl.) är helt pälsklädda. Att vi har hår på vissa ställen på kroppen beror på sexuellt urval och anpassningar till olika klimat. Sexuellt urval kan också förklara fördelningen av kroppsfett, som ju inte är densamma hos män som hos kvinnor. Och att vi kan hålla andan anses numera ha mer med vårt tal att göra än med förmågan att simma under vatten.

För egentligen är vi ganska illa rustade för ett liv i vatten. Vi simmar långsamt och våra ögon fungerar dåligt under vatten. Eftersom vi inte har en vattenavstötande päls fryser vi när vi kliver upp ur vattnet också när luften är varm.  

Hur är det då med vår smak för skaldjur? Den förklaras enklast med att de tidiga människorna tillbringade mycket tid på stränderna. Att samla och äta skaldjur är ett lätt sätt att få i sig protein.

Läs mer på:
http://theconversation.com/sorry-david-attenborough-we-didnt-evolve-from-aquatic-apes-heres-why-65570


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare