Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 14 augusti 2016

Stilla havets atoller växer och grönskar

Jaluit-atollen 1978
Ett par forskare på Nya Zeeland, Murray Ford och Paul Kench, har för en tid sedan lagt fram resultatet av en studie som visar att varken stigande hav, stormar eller stranderosion utgör ett allvarligt hot mot atollöarna i Stilla havet. De grundar sina slutsatser på vad som hänt med de 87 öarna i Jaluit-atollen i Republiken Marshallöarna under perioden 1945 till 2010.

Den mest dramatiska händelsen i atollens historia inträffade när tyfonen Ophelia slog till 1958, med vindar på över 180 km/h och extremt höga vågor. Trots denna katastrof visar analyser av flygfoton och satellitbilder att endast 5 procent av ytan försvann. Och mellan 1976 och 2006 växte 73 av de 87 atollerna så att den totala landmassan år 2010 var runt 4 procent större än före tyfonen.

Detta innebär, säger forskarna, att vi snarare får räkna med att denna och alla andra atoller kommer att växa till i storlek och inte krympa som många hävdar. De är med andra ord inte alls så sårbara för klimatförändringarna som somliga trott. Det kan tilläggas att den uppmätta havsnivåhöjningen i området är 2,2 mm per år.

Tidigare har Ford och Kench undersökt en annan atoll i Marshallöarna, kallad Nadikdik. En tyfon 1905 förstörde många av öarna och endast två invånare på Nadikdik överlevde (efter att flutit omkring på kokospalmstammar i ett dygn innan de räddades). Sedan dess har revet byggt på sig själv med korallbitar och sand och är idag “en stabil och grönskande ö". 

Mot den bakgrunden tycker Skeppsgossen att det är på tiden att narrarna ombord berättar andra skepparhistorier när de vill skrämma upp media.

http://www.pireport.org/articles/2016/01/22/rmi-atoll-shows-increased-land-area-past-58-years

Den grönskande ön NadikdikInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare