Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 8 augusti 2016

Solfångare och bondfångare härjar i England


Engelsmännen har under en rad år sett sin landsbygd förstöras av det ena vindkraftverket efter det andra. På senare år har det också tillkommit solcellsanläggningar i jätteformat som förvandlar naturen till en annan sorts industrilandskap. Det är framför allt grevskapet Norfolk i östra England som drabbats av solkraftsboomen, men även Wiltshire i landets sydvästra delar har fått se sin landsbygd nerlusad med blåskimrande ”solfarmer” med en yta större än dussintalet fotbollsplaner.  

Norfolk räknar idag över en miljon(!) solpaneler, nog för att leverera ström till 80 000 hushåll eller en femtedel av alla hushåll i grevskapet. Anledningen till att Norfolk berikats så frikostigt är enligt exploatörerna att strålningsfaktorn visat sig extra hög i området och att det finns stora obebyggda områden (att förstöra, Skeppsgossens anm.).

En av landets största anläggningar för solenergi med nästan 200 000 solceller har installerats i anslutning till ett gammalt militärflygfält som nu kallas Scottow Enterprise Park. Kommunen äger marken och har utlovats ett kassatillskott på 10 miljoner pund under de kommande 25 åren. Om Scottow Moor Solar Limited kommer att leva upp till det löftet, återstår förstås att se (se Sun Edison nedan).

Ett annat företag i branschen, Lightsource Renewable Energy, har under de tre senaste åren installerat over 175 000 paneler med solceller på sex olika platser i grevskapet. Elbolagen i området har dragit egna ledningar till företag och industrier som visat intresse, vilket innebär att det nationella elnätet inte överbelastas när solcellerna levererar på topp. ”Vi tar vårt ansvar”, kommenterar chefen för Lightsource.     

Men när staten börjat skära i subventionerna har utbyggnaden avtagit och enligt expertisen har solcellsindustrin ännu inte styrka nog att stå på egna ben. Uppenbarligen är verkligheten inte heller så vacker som den ofta utmålas, vilket illustreras av vad som hänt i den andra solcellskontaminerade landsändan, Wiltshire.

I grevskapet Wiltshire gick en rad byar samman och upplät över 20 ha mark till amerikanska Sun Edison mot en arrendekostnad på 40 000 pund. Nu har Sun Edison i likhet med många andra företag i solcellsbranschen gått i konkurs och invånarna lär inte få se en penny av arrendet, bara idel solcellspaneler.

”Landskapet runt den idylliska staden Melksham går inte längre att känna igen”, säger Skeppsgossens rapportörer. Förra året var tanken att 80 ha åkerjord vid Snarlton skulle täckas med solceller, något som ansvariga i Wiltshire sade nej till. Men beslutet överklagades och nu ser det ut som om anläggningen ändå blir av.

Som bekant lyser solen inte dygnet runt i England heller. Ägaren till en anläggning fick till allas förskräckelse tillstånd att komplettera solcellerna med 10 stora dieselgeneratorer som skulle fungera som backup i gråväder och mörker.

De flesta är medvetna om att det är dyrt att producera solkraft. Men inte minst därför att kostnaden för solceller minskat så kraftigt anser många kommuner att initialkostnaderna kan rättfärdigas på sikt. Enligt en rapport från Institute for Energy Research fläckas den ljusa bilden av den ofta undermåliga driftsäkerheten hos solpanelerna, som innebär att de måste bytas ut titt som tätt. I Kalifornien har en anläggning med 25 års garanterad livstid måst stängas efter bara två år på grund av de ständiga och kostsamma reparationerna. En undersökning i Europa har kommit fram till att 80 procent av ca 30 000 solcellspaneler inte alls levererade vad de borde och ofta var trasiga. I Spanien var en tredjedel av solpanelerna vid de två största anläggningarna defekta och måste bytas ut på skattebetalarnas bekostnad.


Vindkraftsboomen har åtminstone delvis ersatts av en solcellsboom. Nu luras kommuner och enskilda att satsa på ”gratis” kraft från solen som enligt reklamen ska räcka i minst 20 år. När det visar sig att den inte gör det, då hittar de gröna bondfångarna snart en ny ”förnybar” energikälla som de kan göra pengar på. Och skattebetalarna står liksom tidigare för notan. 

Scottow Enterprise Park - en av Englands största solcellsanläggningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare