Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 26 juli 2016

Lovelock: "Hybris att vi kan rädda jorden"


Gaia-teorins upphovsman, den nu 96-årige James Lovelock, har intervjuats av brittiska tidningen Daily Echo (http://www.bournemouthecho.co.uk/) Lovelock är fortfarande engagerad i miljöfrågor och uttrycker i intervjun tillfredsställelse över att ett vindkraftprojekt i närområdet lagts på is. ”Det skulle ha varit vettigare att bygga solkraftverk i Sahara”, säger han. ”Ett sådant skulle hela Europa få nytta av men det kommer väl inte att hända.”

Lovelock tycks se mer realistiskt på frågorna om klimat och energi på äldre dagar. Han tror inte att någon är kapabel att sia om framtidens klimat – ”Jag tror att den som försöker förutsäga klimatet mer än fem eller tio år framåt är lite grann av en idiot eftersom så mycket kan förändras så oväntat”.
 
“Det har ju påståtts att jorden ska bli varmare och varmare – men vem kan egentligen säga det? Klimatmodellerna är ju uteslutande grundade på de data som man stoppar in i dem.” För James Lovelock är det faktiska iakttagelser som gäller och inget annat. På hemmaplan har han noterat att Golfströmmens inverkan på vattentemperaturen utanför Dorset har blivit påtagligt mindre, vilket självfallet kommer att leda till en avkylning också på land.

Så varför ska vi försöka rädda världen? Är det kanske viktigare att rädda sitt eget närområde?

”Försök inte rädda världen, det är ren hybris”, säger han. ”Kanske kan vi rädda Dorset. Hur vi ska göra det vet jag inte. Men jag tror att det är lättare att rädda Dorset än hela planeten.”

”Dessutom, vi behöver inte rädda planeten, den har sett till sig själv under fyra miljarder år. Den har alltid varit beboelig och varelser har levt på den, så vi har ingen anledning att oroa oss.”


Det är den gamla Gaia-teorin – att vår planet är ett självreglerande system. Det har nu gått ett halvt sekel sedan James Lovelock förde fram sin omdiskuterade teori. Skeppsgossen har tillhört skeptikerna men med åren tycks den honom allt rimligare.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare