Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 27 juli 2016

En lundensisk sagofarbror berättar om framtidens skräcksomrar


I en intervju i Helsingborgs Dagblad härom veckan varnar Lundaprofessorn i klimatologi, Markku Rummukainen, för kommande ”skräcksomrar”.

”Efter 2050 kommer två av tre somrar i Europa att vara lika heta som skräcksommaren 2003… Om femtio år kommer den genomsnittliga sommaren att vara varmare än någon sommar dagens mänsklighet har upplevt… Orsaken är utsläppen av klimatpåverkande gaser i atmosfären.”

Intervjun med Rummukainen publicerades just som större delen av Sverige upplevde vad som förr kallades en värmebölja med temperaturer upp emot 30 grader, något som självfallet ger profetiorna större slagkraft. Rummukainen grundar sina påståenden på rapporter från bland annat amerikanska NCAR (National Center for Atmospheric Research) som påstår att efter 2061 kommer 9 av 10 somrar i Syd- och Centraleuropa att slå dagens värmerekord. Statistik från SMHI säger också att den svenska sommaren redan idag är både längre och varmare än förr.

”Det är väldigt osannolikt att de förändringar vi sett bara skulle bero på naturliga variationer,” säger den gode professorn. För säkerhets skull tillfogar han dock en brasklapp: ”Sannolikt är det en faktor som påverkar.”

En god vän till Skeppsgossen kallar Markku Rummukainen för en riktig sagofarbror. Eftersom ingen av oss – inte heller sagofarbrorn själv – lär komma att överleva nyårsklockorna 2050 blir det upp till yngre generationer att avgöra om han och de andra klimatnarrarna hade rätt eller fel.

För övrigt – en snabbtitt på SMHI:s sida om värmerekord för svenska somrar visar att i juni 1947 hade Målilla +38°C, i juli 1933 mättes samma höga temperatur upp i Ultuna utanför Uppsala och i augusti 1975 noterades högsta temperaturen +36,8°C i Holma. Spridningen är med andra ord ganska stor under decennierna och statistik från t.ex. SLU för åren 1922-2012 visar inte alls på någon exceptionell temperaturhöjning sommartid.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare