Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 25 juli 2016

Dags för Clexit

Blir Filippinernas president den som stoppar Parisavtalet för gott?

I Australien talas det mycket om Clexit – att landet ska dra sig ur Parisavtalet och de förpliktelser som följer av det. Nu har en annan motståndare talat klarspråk, nämligen nye presidenten på Filippinerna Rodrigo Duterte. Han kommer inte att underteckna eller hedra det idiotiska avtalet. Han vill till och med sparka sin FN-ambassadör.
“Ni försöker kväva oss”, sade han i en intervju härom veckan. ”Det är idiotiskt. Det var ni som skrev på, inte jag.”

Att begränsa utsläppen på Filippinerna är enligt Duterte rent nonsens. Om västvärlden har nått sin industriella höjdpunkt och förorenat luften så får västvärlden se till att luften renas. Filippinerna har ännu inte industrialiserats fast vi är på god väg att göra det, menar Duterte.

Nationen räknar över 100 miljoner människor och är därmed den 12:e största nationen i världen om man ser till invånarantalet. Rodrigo Dutertes uttalande måste ha kommit som en chock för FN som uppmanat länderna att ratificera avtalet och skriva under det så fort som möjligt men många tvekar inför de svepande restriktionerna för växthusgasutsläppen.

I mötet i Paris deltog 177 länder, men hittills har bara 19 ratificerat avtalet under de senaste sex månaderna. Innan avtalet blir giltigt krävs det att de 55 nationer som släpper ut 55 procent av växthusgaserna undertecknar avtalet.  

“Fler och fler nationer inser att FN:s klimatavtal inte är något annat än ett försök att öka FN:s makt”, säger Marc Morano på Climate Depot. ”Nu måste vi få till stånd en Clexit (”Climate Exit”) med USA i spetsen.” Det finns också analytiker som menar att generalsekreteraren Ban Ki-moon kommer att gå till historien som den generalsekreterare som orsakade den gröna rörelsens slutliga fall.

Till slut en liten limerick, signerad Ruairi, som Skeppsgossen tycker väl formulerar vad det hela handlar om:

“The U.N.’s great climate-change fable,
Might collapse like the Tower of Babel,
If some countries start Clexit,
Then a stampede to exit,
To avoid signing up at the table.”
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare