Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 28 juli 2012

Mer om vindkraften och fågelslakten

"Inventering" nedanför ett vindkraftverk i Navarra i Spanien
Det är glädjande att människor i allt större utsträckning uppmärksammar de skador som vindkraftsutbyggnaden åsamkar djurlivet. Hittills är det mest sällsynta fladdermusarter som kunnat stoppa propellrarna. Nu senast har det hänt i norra Skåne. Massmorden på fåglar har däremot kommit i bakgrunden trots att det faktiskt är ett ännu större problem.



Från Tyskland och Spanien finns förskräckande siffror på hur många rovfåglar som faller offer för de vassa propellerbladen. I Tyskland, med 17 000 MW vindkraft, beräknas fågeldödligheten per år till ca 1,5 miljoner individer, medan dödstalen för Spanien med sina 18 000 vindkraftverk uppgår till mellan 6 och 18 miljoner fåglar per år! Och lika illa är det i Storbritannien, Holland och Belgien.

Det är framför allt större fåglar som drabbas: örnar, hökar, glador, tranor och storkar. Antalet fridlysta kungsörnar har t.ex. decimerats kraftigt under det senaste decenniet. Amerikanska naturvårdsverket räknar med att minst 100 örnar varje år skärs sönder av propellrarna i Altamont Pass i Kalifornien.

I Sverige diskuteras sällan den fågelslakt som sker i skuggan av vindkraftverken. En undersökning gjord 2011, då antalet svenska vindkraftverk var 1 661 stycken, anger dödstalen till 4 000 fåglar av alla arter per år. I undersökningen sägs dock att turbinblad med stor svepyta når högre upp i luften och därmed utgör ett ännu större hot än de mindre installationerna (hastigheten på bladspetsarna uppgår till hela 358 km/tim för 50-metersbladen).

Ett vanligt argument från vindkraftföretagen är att fler fåglar dödas i trafiken och av höga byggnader och katter(!) än av vindsnurrorna. Vad som inte sägs är att det mestadels handlar om stadsfåglar som duvor, kajor och gråsparvar och inte om örnar och storkar. Argumentet att kraftledningar är en lika stor fara för fågellivet håller inte heller – ju mer vindkraften byggs ut desto fler kraftledningar behövs.

Skeppsgossen efterlyser en opartisk utredning och kommentarer från t.ex. Sveriges Ornitologiska Förening, en organisation som varit oroande tyst i sammanhanget. För att få fram rättvisande siffror krävs en löpande inventering av områdena runt vindfarmerna, kanske varje dag och varje vecka under minst en månads tid och under olika årstider – och inte bara ett och annat stickprov. Mellan stickproven hinner ju kadavren ätas upp eller släpas iväg av rovdjur. Det finns kritiker som menar att marken runt ett vindkraftverk är mjuk av ruttnande fåglar…

Till slut hoppas jag att någon representant för våra naturvårdande organisationer uppmärksammar det här inlägget och ger en trovärdig kommentar till denna masslakt på fåglar världen över.





5 kommentarer:

  1. Enligt de uppgifter du har kolliderar ungefär 3 fåglar per dag vid varje vindkraftverk.

    En vindkraftpark som blivit känd för sina många fågelkollisioner är den på Smøla i Norge. Under de 6 år då man studerat fågellivet där så har ungefär 25 fåglar per år kolliderat med vindkraftverk varav en fjärdedel varit örnar. Smøla vindkraftpark har 68 vindkraftverk.

    Du måste väl inse att påståendet att 18 miljoner fåglar dör per år i Spanien är orimligt. Med tre döda fåglar per dag så måste det finnas massvis med kadaverrester under varje vindkraftverk.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Uppgifterna grundar sig i första hand på ett pressmeddelande från Spanish Society of Ornithology 14 januari 2012. Ett fel står jag för: i siffran 6 - 18 miljoner/år ingår fladdermöss. Enligt rapporten dödas 333-1000 fåglar om året och ungefär dubbelt så många fladdermöss vid varje spanskt vindkraftverk. Vill du läsa mer, gå in på savetheeaglesinternational.org eller www.iberica2000.org
      Och det är nog som du säger att marken runt kraftverken är mjuk av kadaverrester... men som regel är de stora parkerna avspärrade så ingen kan kolla.
      Otroliga siffror, okej, men hur ser det ut i verkligheten? Redan några tusen rovfåglar per vindsnurra är några tusen för många. Det enda man kan hoppas på är att eländet upphör av sig självt när lönsamheten sjunker och andelsföreningarna och de privata ägarna tvingas upphöra med landskapsvandalismen - och masslakten av fåglar och fladdermöss!

      Radera
    2. Pressmeddelandet från Spanish Society of Ornithology 14 januari 2012 verkar inte existera. Det verkar vara en bluff som skrivits i länkarna du hänvisar till.

      Det spanska ornitologiska riksorganisationen heter för övrigt Spanish Ornithological Society på engelska och har inte skrivit något pressmeddelande om fåglar och vindkraft den 14 januari i år. En organisation som heter Spanish Society of Ornithology verkar inte existera.

      På sajten savetheeaglesinternational.org så står det att 895 fåglar per vindkraftverk och år dör i Sverige. Det finns ingen sanning i det heller. Sajten verkar inte vara en örnräddarsajt utan en vindkraftshatarsajt som innehåller en massa felaktiga påståenden.

      /Jan Eriksson

      Radera
  2. Miljöförstöring orsakad av förnyelsebart räknas inte ,just nu byggs och planeras det ett stort antal vattenkraftverk i Amazonas och i Mekong .Vad säger Greenpeace mfl ? inte ett ord trots att stora arealer regnskog förstörs och mängder med rödlistade arter hotas .

    SvaraRadera
  3. Vindkraftverk dödar tjädern
    Med den brutala snabba utbyggnaden av vindkraftverken i skogslandskapet riskerar allt fler skogshöns att slås ihjäl av vindkraftverken.
    Gå in på Tjäderobservatörernas hemsida och läs mer www.tjaderobs.se
    där finns fakta om hur vindkraftverken negativt påverkar vår största hönsfågeln. Tjädern
    Göran Rönning

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare