Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 11 november 2016

80 000 fladdermöss slaktas varje år - bara i StorbritannienVindkraftverk slaktar troligen 10 000-tals fladdermöss varje år, också i områden där man försökt skydda de små djuren.

Det slås fast i en studie från universitetet i Exeter. Till hjälp vid inventeringen har forskarna använt sökhundar för att spåra upp kadaver och rester av sådana. Sammanlagt 29 vindfarmer har undersökts och antalet offer har beräknats till 194 stycken per månad. Mörkertalet är dock stort eftersom asätare snabbt tar hand om de döda djuren.

Om den här dödssiffran extrapoleras till samtliga landbaserade vindfarmer i Storbritannien, betyder det att omkring 80 000 fladdermöss dödas varje år av turbinbladen. Forskarna har också kommit fram till att risken för att fladdermöss ska träffas och dö ökar med 18 procent för varje extra meter bladlängd.

Dr Fiona Matthews, som lett forskningsprojektet, säger att vindkraftbolagen bör uppmanas att stänga av kraftverken när fladdermössen har sin parningstid, framför allt under sommarnätterna.

Studien ger också en möjlig förklaring till att så många fladdermöss dödas av turbinerna. Det kan bero på att de små djuren stänger av sin sonar på högre höjd eftersom de inte längre räknar med några hinder. De tycks också som om de dras till de insekter som rör sig kring bladen. Öppna fält brukar anses ”säkra”, men när det reses höga pyloner på dem lockas både insekter och fladdermöss till dem.

”Det kan faktiskt vara så”, säger dr Matthews, ”att fladdermössen ändrar sitt beteende när vindkraftverken har rests.”

Hon påminner också om att fladdermöss funnits på jorden i minst
30 miljoner år och att de under denna långa tidrymd har kunnat flyga fritt utan att riskera att krocka med snurrande föremål. De arter som oftast faller offer är de små pipistrellerna, men kadaver av den stora fladdermusen (Noctule) har också påträffats.

Men enligt dr Paul Lintott (ja han heter faktiskt så) måste vi räkna med lite spill kring vindkraftverken (han uttrycker det förstås inte så) eftersom den förnybara energin minskar utsläppen av växthusgaser och följaktligen bidrar till den globala mångfalden. Skeppsgossen anser dock att 80 000 offer på det gröna altaret enbart i Storbritannien är ett fruktansvärt högt pris för redan hotade fladdermuspopulationer att betala.   
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare