Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 19 november 2016

Debatten om en ny istid allt hetareOmbord på Narrskeppet pratas det allt oftare om en annalkande “liten” istid. Somliga säger att bristen på solfläckar är ett tydligt tecken och att vi ganska snart kan räkna med en minst 15 år lång istid på norra halvklotet – redan om fyra år, säger en del. Dessutom finns det ett olycksbådande samband mellan solaktivitet och seismiska händelser, vilket skulle kunna betyda kraftiga och förödande vulkanutbrott.

Allt detta rimmar ju illa med ”varmisternas” budskap om isavsmältning och stigande oceaner. Ibland har det inte varit långt till knytnävarna när de båda lägren drabbat samman, men hittills har i alla fall ingen kölhalats på grund av obekväma åsikter.De som tror på istiden framhåller att antalet solfläckar minskat snabbare än någonsin i historien, hur de nu kan veta det. Men då och då är solen helt utan fläckar, det står klart, och det är illavarslande, säger de som vet.  

Det är för övrigt inte bara Europa som kommer att drabbas av en 15 år lång framtida vinter utan även Nordamerika, delar av Sydamerika och Nya Zeeland. Det värsta är dock att Space and Science Research Center i Florida har upptäckt en stark koppling mellan låg solaktivitet och seismiska händelser. Man har helt enkelt tittat på den vulkaniska aktiviteten mellan 1650 och 2009 och på registrerade jordskalv under samma period och jämfört med data om solfläckarna. Resultatet är entydigt: ju färre solfläckar desto fler vulkanutbrott och jordskalv.

Den amerikanska rapporten bekräftas av forskare vid Institutet för kosmisk strålning i Japan. Där har man jämfört 11 utbrott av fyra vulkaner under perioden 1700-2005 och kommit fram till att vid nio av dessa uppvisade solen liten eller ingen magnetisk aktivitet.

Antalet solfläckar beräknas sjunka mycket fort under de kommande fyra åren och nå minimum mellan 2019 och 2020. Därmed kan man förutskicka att den kommande istiden inleds redan om några år.

Solexperten Piers Corbyn (www.weatheraction.org) förklarar att solens magnetiska aktivitet påverkar jetströmmarna så att dessa rör sig söderut, vilket betyder mycket kallt väder på norra halvklotet. Så kallt till och med att vi enligt honom kommer att få se havsvattnet frysa längs kusterna och tjock is på stränderna. Han menar också att kopplingen till jordbävningar orsakas av att styrkan hos magnetfälten runt jorden avtar på grund av den låga solaktiviteten. Detta leder i sin tur att de tektoniska plattorna slutar röra på sig med påföljd att det byggs upp ett enormt tryck under jordskorpan.

”Vi får räkna med färre jordbävningar, men i riskzonerna kan de i gengäld bli extremt kraftiga”, säger Piers Corbyn. ”Det kan betyda att t.ex. Tokyo och Los Angeles kommer att drabbas.

En annan solforskare, David Hathaway, vid NASA:s Marshall Space Flight Centre, är också oroad av den låga solaktiviteten. “Solminimum kommer och det kommer fortare än vi förväntat oss.”


Vad betyder en fläckfri sol?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare