Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 4 november 2016

Hur var det nu? Är inte vinden gratis?När motståndet mot vandaliseringen av naturen med vindkraftverk blir för starkt, då flyttar man ut monstren i havet och förstör i stället den fria horisontlinjen. Det kostar oerhört mycket mer att anlägga en kustnära vindkraftspark än att uppföra den på land, men så länge statliga pengar ersätter en stor del av investeringskostnaderna har ju det mindre betydelse.

Ett färskt exempel från den lilla staten Rhode Island i USA ger en god bild av vad det handlar om. En svensk halvmil utanför kusten kommer man att uppföra fem vindkraftverk. Kapaciteten ska räcka till att förse 17 000 hushåll med elström.

Det mest intressanta är kostnaden för bygget som anges till 300 miljoner dollar. Det betyder alltså att varje hushåll som ska anslutas drar en kostnad på 17 600 dollar!

Rhode Island-projektet är USA:s första vindfarm till havs. Men de federala myndigheterna har bestämt att 23 miljoner hushåll ska få sina elleveranser år 2050 från havsbaserad vindkraft.

De höga kostnaderna beror förstås på att alla fasta installationer till havs är mycket kostsammare än motsvarande anläggningar på land. Metall rostar fort i saltvatten och betongfundamenten tar också stryk. Det har ju t.ex.Tyskland fått erfara. Med Obama vid makten har sådana problem sopats under mattan – nu hoppas Skeppsgossen och en stor del av både det amerikanska folket och världen som helhet att den epoken är förbi och att Donald Trump har kraft att vädra ut de värsta galenskaperna.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare