Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 12 november 2016

Helvetesklimat att vänta?”Det är en vision av en framtid så apokalyptisk att vi inte kan föreställa oss den ens i vår värsta fantasi. Men om ledande forskare som skriver i en av de mest aktade akademiska publikationerna har rätt, kan jorden vara på väg att värmas upp med över sju grader inom en livstid.”

Citatet är hämtat ur en artikel i tidningen The Independent som också upplyser sina stackars läsare om att det inte finns någon återvändo – särskilt inte sedan klimatförnekaren Donald Trump är på väg in i Vita huset.

Tidningen berättar också om ”ny forskning” som kommit fram till att IPCC:s gamla förutsägelser om en temperaturhöjning på mellan 2,6 och 4,8°C fram till 2100 ifall vi ”eldar på” som tidigare kan vara tilltagna i underkant. Internationella experter tror nämligen nu att klimatet blir känsligare för växthusgasernas påverkan när det är varmare. I en artikel i tidskriften ”Science Advances” befarar man att det enligt vissa beräkningar kan handla om temperaturer i storleksordningen 4,78 – 7,36°C.

Dr Tobias Friedrich, en av författarna till rapporten, säger: “För närvarande befinner sig vår planet i en varm fas – en mellanistid – och vi måste räkna med den ökade värmekänsligheten. Det enda sättet att kompensera för den är att minska utsläppen av växthusgaser så fort som möjligt.”

Också gamla ”hockeyklubban” Michael Mann har väckts till liv av presidentvalet och skriver i ett mejl till tidningen att den här studien verkar väl underbyggd. Med Donald Trump vid makten kan det blir “game over” för klimatet.

Greenpeace UK säger att de nya siffrorna ger ytterligare belägg för att vi måste handla snabbt om inte jorden ska börja koka över. Deras  vetenskapsöverste dr Doug Parr är oroad över klimatets nyupptäckta känslighet för högre temperaturer, ”något som inte motsäger de högre medeltemperaturer vi sett detta år”. Enligt honom innebär det att Parismålet på under 2°C inte kommer att kunna uppnås.

Den svenska klimatrörelsens företrädare hänvisade åtminstone tidigare ofta till Mark Lynas, som med sin bok ”Sex grader : vår framtid på en varmare jord” skrämde slag på media över hela världen. Han kommenterar de nya uppgifterna så här:

“Det låter verkligen oroväckande men är realistiskt i dagens situation med en Trump som vill fortsätta utbyggnaden av olje- och gasledningar… och göra hela USA fossilberoende igen… Sex graders temperaturhöjning är liktydigt med slutet för livet på vår jord, som i så fall kommer att förvandlas till en Venus.”

NASA nickar instämmande och säger att Venus en gång kan ha varit beboelig. Sedan slog den globala uppvärmningen till och förvandlade planeten till ett riktigt helvete med temperaturer över 460°C, nästan inget vatten och en atmosfär som i huvudsak består av koldioxid med moln av svavelsyra.

Skeppsgossen tar de nya uppgifterna med en stor portion skepsis. Häruppe i utkiken känns det som om det 10 000-hövdade klimatetablissemanget – som för tillfället festar i Marrakech – behövde nytt bränsle nu när en icke-troende ska ta över makten i USA. Faktum är också att en del av de mer sansade skråmedlemmarna har lagt in sedvanliga brasklappar i stil med att ”vi tror att det kan bli så, men ingen kan säkert veta…”

Tänk om även klimatforskare hade förstånd nog att hålla käften innan de har hållbara bevis för sina teorier.

Men i Marrakech sitter de räddande änglarma 

1 kommentar:

  1. Till Marrakech kommer mycket riktigt 10.000 delegater för FN:s alla länder, men också 20.000 aktivister och journalister (hur man nu skall kunna skilja på de två grupperna. För många gäller säkert både och.)

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare