Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 5 augusti 2012

Antarktis 100 grader varmare än idag - för 50 miljoner år sen
En gång har det vuxit palmer och baobabträd i Antarktis. För 50 miljoner år sen. Tro det eller ej, men det framgår av borrkärnor från havsbottnen i närheten av kontinenten.Resultaten har publicerats i Nature och visar att varma havsströmmar och höga CO2-halter tillsammans skapade så höga temperaturer i området att där fanns en tropisk vegetation i stället för de isberg vi ser idag.

När den varma havsströmmen kollapsade och ersattes av kallare vatten försvann också regnskogarna och palmerna.

Hur kan man nu veta att det verkligen växte tropiska träd där? Jo, borrkärnorna innehåller fossila pollen och sporer som är mellan 53 och 46 miljoner år gamla och kommer från kontinentens kuster. Ytterligare bevis har man fått genom jordprover från kustområdena.

Av fynden kan man också dra en rad intressanta och häpnadsväckande slutsatser som att
naturen kan höja temperaturen på en kontinent med upp till 100°C även när CO2-halten i atmosfären är ungefär densamma som idag. Visst var det länge sen det växte palmer i Antarktis, men ur ett geologiskt perspektiv var jorden bara 1 procent yngre än idag. Det fanns däggdjur och en del av dem hade börjat utvecklas till primater.

Folk bör hålla de här forskningsresultaten i minnet nästa gång klimatnarrarna försöker lura dem genom att påstå att en eller ett par graders temperaturökning är början till en katastrof, tycker Skeppsgossen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare