Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 14 augusti 2012

Se upp med eko-fascisterna!

Gulligt gröna fascister


Enligt en ny rapport kommer den brittiska satsningen på vindkraft att leda till att genomsnittsfamiljens elräkningar ökar med runt 300 pund per år (58 procent). Det säger den brittiske ekonomen professor Gordon Hughes som närmare granskat “124 miljarders-blundern” som man kallar de gröna energiplanerna för de närmaste åtta åren.


Nej, den gode professorn målar upp en dyster bild och framhåller också att alla dessa pengar inte kommer att minska utsläppen av växthusgaser. Övergången till grön energi är oerhört kostsam och kräver teknik som inte alls är så grön som många påstår.

En annan tung kritiker är professor Ian Fells som är rådgivare till parlamentet. Han menar att det vore rimligare att satsa på gasdrivna kraftverk som kan producera samma energimängd för 13 miljarder pund – alltså nästa 10 gånger billigare än vindkraften. ”Vindkraften är den dyraste tänkbara metoden att framställa elektricitet”, säger han. Och tillägger att kraftigt höjda energipriser kommer att leda till ökad arbetslöshet och industriflykt till länder med billigare energi.

Uttalandena ovan har fått Skeppsgossen att minnas ett samtal som han hade med en amerikan för något år sen. Han berättade om en granne som var grön ända in i själen. Han installerade solfångare för att värma vatten, solpaneler för att göra egen elström, batterier för lagring av överskottsel och en liten vindsnurra på taket. Efter alla Obamasubventioner kostade kalaset 32 000 USD. Batteriaggregatet måste bytas om 5 år, solcellerna om ungefär 10 och vindsnurran kom med 10 års garanti.

Min fråga blev förstås om han sparat några dollar. Fungerade grejorna som han tänkt? Jag fick aldrig några svar och numera talar vi överhuvudtaget aldrig med varann. Det har förstås fått mig att fundera över hur klokt det är att låta gemene man skicka ut överskottsel i det allmänna nätet. Teknikerna brukar kalla det ”smutsig elkraft” eftersom den kräver filtrering för att inte rubba balansen i nätet.

Så långt min amerikanske vän och hans granne. Jag inbillar mig att situationen här hemma är snarlik. Plötsligt belastas nätet med toppar som det inte är dimensionerat för att klara av.

Under alla förhållanden är all satsning på grön energi en katastrof för samhället. Medan jordens medeltemperatur sjunker höjs priserna på livsviktig energi – förra vintern frös 200 invånare ihjäl enbart i staden Stoke-on-Trent i England, många av dem därför att de inte hade råd att betala elen för uppvärmning.

Så ser eko-fascismen ut. Nästa steg blir kanske att döda alla klimatskeptiker. Eller som en bloggare formulerat det: ”Vi har sett alltihop förut, fast då var fascisterna bruna. Nu är de gröna, men det är också det enda som skiljer dem åt”.

3 kommentarer:

 1. Dålig kvalitet?

  Solceller som sitter på baksidan av glaset håller mycket länge. Det är mekaniska skador som om glaset går sönder som förstör solceller.

  Prylar med garanti brukar hålla 3-10 ggr längre än garantin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen handlar det om solceller tillverkade i USA innan all produktion hamnade i Kina... Intressantare är dock ditt påstående om att prylar med garanti håller upp till 10 gånger garantitiden. Numera brukar det enligt min erfarenhet ofta vara så att prylen går sönder inom någon månad efter garantitidens utgång. Men kanske tänker du bara på solceller som jag inte har närmare kännedom om.

   Radera
 2. Jag tänkte mest på byggmaterial, där garantitiden normalt är 2 år och saker för hemmet som oftast brukar ha 1 års garanti. Livslängden på kylskåp, värmepannor, TV-apparater, dammsugare m m har i mitt fall alltid hållit mycket längre än garantitiden.

  Om en solcell är monterad och den fungerar har den en livslängd som elprylar brukar ha.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare