Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 13 augusti 2012

Mänsklighetens framtid beror av oljan


Oljan är den viktigaste energikällan i den civiliserade världen. Det säger Patrick Moore, som ju en gång var med och grundade Greenpeace men som numera är en av de gröna hymlarnas argaste kritiker. Nyligen bemötte han en artikel av Bill McKibben i tidskriften Rolling Stone, där oljan utmålas som ett hot mot världen som måste stoppas till varje pris.


Oljan svarar för 36 procent av den globala energin och om de gröna lyckades stoppa all utvinning skulle mänskligheten snart gå under. ”Om vi slutade använda fossila bränslen idag eller 2020 som Al Gore föreslagit, så skulle hälften av mänskligheten utplånas och efter något år skulle det inte finnas ett träd kvar på jorden till följd av jakten på annat bränsle.”

I likhet med andra vettiga människor har dr Moore insett att vi knappast kan påverka klimatet. Han framhåller att IPCC nöjt sig med ett försiktigt ”det är troligt att utsläpp från mänskliga aktiviteter orsakat det mesta av uppvärmningen sedan mitten på 1900-talet (1950)”. Den noterade uppvärmningen på 0,4°C under perioden 1910-1940 skylls inte på människan, men panelen säger inget om vem eller vad som orsakat den. ”Här föreligger en lucka i logiken”, skriver dr Moore och tycker att det är underligt att ingen diskuterat den.

“Den globala medeltemperaturen har legat stilla under de senaste 15 åren, samtidigt som CO2-utsläppen ökat. Det kan bara finnas två möjliga förklaringar till det: antingen finns det en naturlig faktor som kompenserar för den uppvärmning CO2 borde ha orsakat eller också har CO2 ingen större betydelse för uppvärmningen överhuvudtaget.”

Tillbaka till oljan. Länge har vi fått höra att den är på upphällningen men nu säger f.d. oljekonsulten och energiforskaren Leonardo Maugeri att vi tvärtom kan räkna med en oljeboom runt 2020. Produktionen kan då vara uppe i 110 miljoner fat om dagen, vilket är 20 procent mer än idag. ”Vändpunkten” inträffar 2015, sen kommer tillgången att vara större än efterfrågan och priserna att gå ner ordentligt.

Det är alla de nya fyndigheterna, oljesanden och förbättrad utvinningsteknik som är orsak till boomen, förklarar Maugeri. De nya stora oljeländerna blir enligt honom Irak, USA, Kanada och Brasilien.

För miljöfascisterna är den här sortens nyheter givetvis ett rött skynke, och redan i kväll (13 augusti) serverar SVT:s Vetenskapens värld ett grovt vinklat reportage om hur oljeutvinningen förstör Kanadas vackra natur… Skeppsgossen skulle gärna se ett reportage om hur vindkraftverken förstör Sveriges natur, men den gamla sanningen om grandet och bjälken håller fortfarande.

3 kommentarer:

 1. Det är en bluff som framförs av många s k klimatskeptiker att globala temperaturen inte ökat på 15 år.

  SvaraRadera
 2. Enligt de stora forskningsinstitutens statistik så har temperaturen ökat de senaste 15 åren. Hur mycket varierar lite mellan de olika instituten men alla visar på en ökning.

  Enl NASA/GISS så har temperaturen ökat med 0,13 grader om man jämför medeltalet för åren 1997-2001 med åren 2007-2011.

  http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs_v3/Fig.A2.gif

  Det är bara på klimatskeptiska bloggar som det påstås att det inte varit någon temperaturhöjning de senaste 15 åren. Det finns inget vetenskapligt underlag som stödjer den tesen.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare