Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 29 augusti 2012

Isen i Arktis - igen!

I media har det åter igen basunerats ut att isen runt Arktis smält något alldeles förbannat mycket i sommar. Men hur mycket is handlar det egentligen om?


Låt oss anta att isen minskat med 3,5 miljoner km² i mitten av september. Det skulle innebära 800 000 km² mindre is än 2007. Herregud! Det låter jättemycket! Tänk själv: 800 000 km² x 0,002 km tjock = 1 600 km³...

Hur mycket blir det då i förhållande till jordens totala isvolym? Ett par tre procent kanske?

En bloggare har gjort sig mödan att kolla isvolymerna i världen på Wikipedia. Siffran han kommit fram till är 24 808 600 km³ totalt (Antarktis, Grönland, Arktis).

Förlusten uppgår alltså till 1 600 km³ av ca 25 000 000 km³. Det blir i procent uttryckt 0,006%.

0.006% mer av jordens totala ismängd har alltså smält i år. Det betyder att om isen skulle fortsätta smälta i samma takt så skulle det ta 166 år innan en enda procent smält. Det är ungefär detsamma som ett glas is hämtat ur en frusen swimmingpool.

Det är med andra ord rena rama idiotin att slå larm när lite is smälter runt någon av polerna. Geologer och glaciologer har visat oss att det många gånger varit isfritt i polarområdena utan att vare sig isbjörnar eller pingviner dött för det.Kartan visar is som inte fanns 2007 men som finns idag (turkos). Rött visar motsatsen. Det finns alltså 28 procent mer is nu än när isutbredningen var som minst 2007.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare