Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 26 augusti 2012

Så mycket kostar den förnybara energin - och så lite ger den

“Den förnybara energin är en industri som omsätter 250 miljarder dollar och levererar ca 3 procent av vår elektricitet.”


Det skriver australiska bloggaren Joanne Nova som håller noggrann koll på det slöseri som världens länder gör sig skyldiga till när de satsar miljarder dollar på förnybar energi. Senast har hon fingranskat en rapport från UNEP. Trots den enorma satsningen på alla dessa kostsamma alternativ till kärn- och vattenkraft och fossileldade kraftverk får världens elkonsumenter bara ut futtiga 3 procent…

Enligt rapporten har investeringarna på förnybar energi ökat med 17 procent trots en kärv världsekonomi. Det kan jämföras med siffran för 2010, då tillväxten för förnybar energi var uppe i hela 37 procent. Bruttoinvesteringarna i fossilbränsleteknik uppgick under 2011 till 302 miljarder dollar.

Men som alltid när det handlar om FN och miljö är rapportförfattarna skickliga på att dölja sanningar. Man talar om nominell kapacitet hellre än om verklig produktion. Kapaciteten hos de förnybara energikällorna anges till 25 procent – så länge det blåser. Vid vindstilla uppgår den som bekant till 0 procent. Det sägs det förstås inget om.

Ett annat fult trick, påpekar Joanne Nova, är att vattenkraften räknas in i kategorin ”förnybar energi”. Därmed kan man helt fräckt påstå att ”den förnybara energin” svarar för 20,3 procent av den globala elproduktionen. Det mesta av dessa 20 procent kommer i verkligheten från vattenkraft, medan vind och sol står för nästan inget alls.


Diagrammet visar att hela 147 miljarder dollar investerats i solenergi – den energikälla som idag svarar för mindre än 0,1 procent av all elproduktion i världen! Glädjande nog tappar emellertid vindkraften och förhoppningsvis kommer också de andra ”alternativa” energislagen att fasas ut det ena efter det andra när politikernas och storindustrins smekmånad är över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare