Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 10 augusti 2012

Grönlandsisen - del 3

Att Grönlandsisen smälter hejdlöst och okontrollerat har Skeppsgossen hört till leda. Här fortsätter följetongen med avsnitt 3...

Enligt amerikanska alarmistorganet Scientific American har istäcket under de senaste åren förlorat 36 miljarder ton is varje år. Nu har en grupp “klimatförnekare” på Nya Zeeland räknat på saken och kommit fram till att det betyder en årlig förlust av is på 0,00148 procent. Därav följer att det – om ingen istid kommer i vägen – kommer att ta endast 67 222 år innan all is är borta!


Den senaste skrämselartikeln har författats av en herre som heter David Biello och har den sensationella och omskakande rubriken ”Grönlands avsmältning drivs av de kollapsande kustglaciärerna”. Vänta, det blir värre. ”På grund av det besynnerliga vädret har hela den istäckta ytan på världens största ö smält under en period i år” (det syftar förstås på tövädret under en knapp vecka i juli). Vad herr Biello förtiger är givetvis att det är ett väderfenomen som inträffar ungefär var 150:e år.

36 miljarder ton smältande is låter förstås väldigt mycket, tills man som nyzeeländarna sätter sig ner och börjar räkna procent. Siffran förtjänar upprepas: 0,00148 procent per år.

Glaciärerna på Grönland tycks överhuvudtaget vara okänsliga för s.k. klimatförändringar och ligger där de ligger sedan den senaste istiden. Medan lite is smälter i kusttrakterna fylls de inre delarnas istäcke hela tiden på – med 5,4 cm årligen.3 kommentarer:

 1. Just det man måste som i varje hushåll beakta både debet och kredit. Hr Biello inskränker sig till utgifterna och bortser från inkomsterna. Han är tydligen en falsk propagandist som är ute efter något. Förmodligen vill han skrämma oss så att vi lydigt betalar honom för att lura och bedra oss.

  SvaraRadera
 2. Enligt NASA har isen på Grönland minskat med i medeltal 270 miljarder ton/år under de senaste 5 åren.

  Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om siffran 270 Miljarder ton/år stämmer så blir siffran uttryckt i procent istället 0,0111 procent. Känns inte så dramatiskt

   LarsG

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare