Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 3 augusti 2012

Sanningen om fågelslakten

En rödglada offrad på vindkraftens altare
I ett par inlägg har Skeppsgossen uppmärksammat den fågelslakt som vindkraftverken orsakar. Jag har också efterlyst kommentarer från ornitologiskt håll men ingen har reagerat. Det senaste inlägget daterat 28 juli har dock fått en man vid namn Jan Eriksson att kommentera. Han menar att det är orimligt att 6 miljoner och kanske ända upp till 18 miljoner fåglar och fladdermöss halshuggs eller imploderar när de kommer för nära något av de 18 000 vindkraftverken i Spanien, vilket jag skrivit i inlägget.Skeppsgossen har hämtat uppgifterna från en webbsida som heter Save the Eagles International. Den drivs av fransmannen Mark Duchamp, bosatt i Spanien. Mark Duchamp refererar i sin tur till en pressrelease från Spanish Society of Ornithology, en organisation som enligt Jan Eriksson inte existerar utan bar är någon sorts täckmantel för vindkraftsmotståndarna i landet. Den ”riktiga” fågelskyddsorganisationen i Spanien heter i stället enligt honom Spanish Ornithological Society på engelska.

För att bringa klarhet i begreppen har Skeppsgossen kontaktat Mark Duchamp och fått ett uttömmande svar som här återges i redigerad form.

”Misstron hos dina läsare är förbluffande. Spanish Society of Ornithology är den korrekta översättningen av Sociedad Española de Ornitologia, som är Spaniens största ornitologiska sammanslutning, och landets Birdlife-partner SEO/Birdlife…

I pressreleasen från SEO/Birdlife daterad 12 januari 2012 heter det bland annat: De över 18 000 vindkraftverken i Spanien kan orsaka årliga dödstal för fåglar och fladdermöss på mellan 6 och 18 miljoner individer.”

Jan Eriksson skriver också att organisationen Save the Eagles är mer intresserad av att stoppa vindkraftsutbyggnaden än av att rädda örnar. Det menar Mark Duchamp är som att säga till en brandman som just räddat människoliv att du inte gjorde det för att rädda liv utan för att du skulle få behålla jobbet, bli befordrad eller få ett lönelyft.

Skeppsgossen efterlyser fortfarande uttalanden från Naturvårdsverket och omdömesgilla personer i den här frågan som hittills mest sopats under mattan. Det får mig att misstänka att fågeldöden är ett ”icke-problem” som ger några fjädrar på marken under vindkraftverken men snart blåser bort.

Frågan är högaktuell för Sveriges del när man nu börjar bygga den stora vindparken i havet utanför Söderhamn. Hur många örnar och andra större fåglar kommer att slaktas därute? Säkert har man gjort en utredning någonstans som avfärdar hotet – det gjordes också 2010 av Audubon Society när man byggde en vindpark utanför Cape Cod i USA. Några hinder kunde dock inte fågelvännerna finna, i varje fall inte sedan de fått en rejäl påse dollar för att hålla tyst.

Vi vanliga människor får inte döda eller ens ta hand om en skadad rovfågel, men lagen om naturskydd gäller inte för dem som vill tjäna pengar på vindkraft.

3 kommentarer:

 1. Du har blivit lurad av Mark Duchamp. Organisationen han påstår sig ha på sin hemsida existerar inte heller. Det mesta är bluff på hemsidan. Använd inte uppgifter därifrån om du vill verka seriös. Påståendet att 895 fåglar dör vid varje svenskt vindkraftverk är ju också helt galet.

  Gå in på seo.org och titta på den hemsidan så får du se att det Mark Duchamp påstår är fel.

  Jan Eriksson

  SvaraRadera
 2. Hej

  Jag är med i en ornitologisk förening. Det har inte slutförts några omfattande undersökningar om fåglar och vindkraft fast det finns en del förhandsinformation. Det pågår en stor undersökning i Västerbotten där ett par lokala ornitologiska föreningar tillsammans med naturvårdsverket undersöker hur kungsörnar påverkas av vindkraftverk. En mindre undersökning har gjorts vid vindkraftsparken i havet vid Brunkeflostrand där man konstaterade att sjöfåglarna i hög grad undviker att vistas i området där vindkraftverken finns. På Gotland har lokal ornitologiska föreningar gjort egna undersökningar. De få undersökningar som finns tyder på att fåglar överlag undviker att vistas i närheten av vindkraftverk. Att det skulle vara stora fågelslakter är en myt för det är ganska få fåglar som verkligen krockar med vindkraftverk. Vid större vindkraftparker blir det ganska fågelfritt för att fåglar undviker att vistas där. Det är inte bra med vindkraft för att fåglarna störs men någon större fågelslakt är det inte frågan om. Vindkraft bör unvikas där fågellivet kan störas för mycket och det är mest i kustområden där fågellivet störs mest.

  I Sverige dör det över en miljon fåglar varje i trafiken. Vanligast är kråkor, kajor, korpar, skator och andra asätare som blir påkörda när de äter på trafikdöda djur. Ugglor, falkar, vråkar och hökar brukar också äta av trafikdöda djur och blir påkörda. Även några örnar brukar bli påkörda, men det blir inte samma tidningsrubriker som när en örn kolliderade med ett vindkraftverk utanför Örebro förra året. Trafiken är en mångdubbelt större problem än vad vindkraften någonsin kommer att bli.

  Save the Eagles är en blufforganisation som startas av personer som påstår sig vara ornitologer men inte är det. Det börjar dyka upp fågelbevararorganisationer i Sverige också där medlemmar påstår sig vara ornitologer fast inte är det utan egentligen är vindkraftshatare.
  Den spanska centralorganisationen för ornitologer kallar vi ornitologer Spanish Ornithological Society när vi använder engelska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var intressant att få svar från en fågelvän. Tyvärr har du skygglappar som så många andra vindkraftsförespråkare och avfärdar alla rapporter om fågelslakt som bluff.
   Jag är inte lika säker som du på att t.ex. Mark Duchamp och Save The Eagles har fel i sina skattningar. Jag frågade honom i ett mejl om han hittat på alltihop och fick åtskilliga referenser till svar som går i god för hans person och uppsåt.
   Uppgiften om 6-18 miljoner döda fladdermöss och större fåglar per år enbart i Spanien kommer efter vad jag förstår inte från Mark Duchamp utan från SEO/Birdlife (SEO = Sociedad Espanola de Ornitologia).
   Ditt påstående att trafiken skulle vara ett mångdubbelt större problem får stå för dig. Jag misstänker att det här problemet är så känsligt eftersom det ytterst handlar om en konflikt mellan "förnybar" energi och miljöskador som man inte vill kännas vid.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare