Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 22 augusti 2012

Pratet om oljetoppen "rena idiotin"

Det har länge varit tyst om “oljetoppen” eller “peak oil” som vi säger på svenska. Det handlar enkelt uttryckt om att jordens oljereserver är ändliga, så ändliga att vi redan pumpat upp mer än hälften. En ekonom som heter Mike Munger förklarar felaktigheterna i detta “oljepessimisternas” resonemang så här:


“Pratet om ‘peak oil’ måste betecknas som en av den moderna människans dummaste föreställningar. Det är bokstavligt talat omöjligt för oss att göra slut på oljan. Vi har ju hittills inte gjort slut på några naturresurser. Och vi kommer aldrig att göra det. Om vi nu skulle försöka göra slut på all vår olja så skulle tre saker inträffa:

1. Priserna skulle gå upp och vi skulle skära ned på oljeanvändningen. Bensinsnålare bilar, bättre isolerade bostäder etc. och oljereserven ökar i samma grad som vi minskar konsumtionen.

2. Priserna går upp och folk börjar leta efter mer. Och man kommer att hitta mer olja och fler sätt att få upp den. Efterfrågan minskar.

3. Priserna går upp och gör det mer lönsamt att leta efter ersättningar. Nu kan alternativa bränslen och energikällor bli ekonomiskt lönsamma utan att det behövs statliga subventioner, eftersom de betalar sina egna kostnader.”

Munger är långt ifrån den ende som noterat att tillgången på energi är oändlig. Därför kan man undra över varför så många högt uppsatta tyckare har så svårt att inse det. Svaret är att alltihop handlar om ideologi. I detta fall om en vänsterideologi som gör politik av allt för högre syften.

Som Skeppsgossen tidigare berättat tillhörde gröne tyckaren George Monbiot skaran av “peak oil”-anhängare (liksom svensken Kjell Aleklett). Nu har Monbiot gjort en helomvändning och erkänt att han hade fel. ”Det finns olja nog att koka oss alla.” Han kunde ha tillagt att oljan är världens ekonomiska smörjmedel som lyfter människor ur fattigdom och skapar miljoner jobb för årtionden framåt.4 kommentarer:

 1. Oljan tar aldrig slut, men den sista litern har ingen råd att köpa.

  I Sverige finns möjligheten att utvinna olja ur Alunskiffer. Det dröjer innan det blir lönsamt, för oljepriset behöver stiga till flera hundra dollar per fat innan det blir brytvärt. På andra håll i världen finns det skiffer som innehåller olja som är brytvärt vid knappt 100 dollar per fat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, men om oljan aldrig tar slut kommer det ju heller aldrig att bli tal om någon sista liter!
   Notera att jag i ett annat inlägg redovisat uppgifter om att oljepriset efter 2015 kommer att sjunka drastiskt.
   Den som lever få se!

   Radera
  2. Ursäkta, men om oljan aldrig tar slut kommer det ju heller aldrig att bli tal om någon sista liter!
   Notera att jag i ett annat inlägg redovisat uppgifter om att oljepriset efter 2015 kommer att sjunka drastiskt.
   Den som lever få se!

   Radera
  3. Det är nog ingen som har råd att köpa den näst sista litern heller.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare