Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 24 augusti 2012

Skrinlagt isbjörnshot

Smältvattenkanal på Grönland utan isbjörnar
Det som infödda ursprungsbefolkningar har att säga om miljön brukar vara heligt för miljömuppar och naturbyråkrater. Men när urinvånarna är av en annan åsikt då struntar man i vad de tycker och tänker. Det är vad som hänt med inuiterna i den infekterade frågan om isbjörnarnas framtid. Miljönarrarna har ju i många år nu påstått att isbjörnarna är dömda till undergång på grund av den globala uppvärmningen.


“De flesta av världens isbjörnar kommer troligen att försvinna inom 30 till 50 år, om temperaturerna i Arktis fortsätter att stiga,” säger exempelvis ett par forskare vid universitetet i Alberta i Kanada. Men inget talar för att det blir varmare i Arktis, tvärtom har den globala medeltemperaturen sjunkit under det senaste decenniet. Och isbjörnarna har överlevt betydligt varmare perioder än de senaste.

I april 2012 kom regeringen i Nunavut med en rapport som på alla punkter gick tvärt emot det som de så kallade experterna hävdat. Chefen för viltvården, Drikus Gissing, avfärdade då allt prat om en kris för isbjörnspopulationen. Han tillade att man inte kan bortse från klimatförändringarna, men än så länge finns inget som hotar björnstammen.

Vice ordföranden i NTI (Nunavut Tunngavik Inc) James Eetoolook säger: “Vi har i många år rapporterat att vi ser fler och fler isbjörnar på land och i samhällena, vilket är mindre trevligt. Forskarna har svarat oss att det beror på att björnarnas kondition försämrats, men det kan inte vi inuiter hålla med om.”

“Det här handlar inte om klimatförändringar utan om hur isbjörnarna utnyttjats för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på klimatförändringarna.”

James Eetoolook har naturligtvis rätt och miljörörelsen fel (som vanligt). Fel har också de amerikanska myndigheterna när de påstår att isen runt Arktis aldrig haft så liten utbredning som under de senaste årtiondena. Sanningen är att vi inte fått några användbara observationer av isens utbredning förrän 1980. Andra observationer av bergryggar på Grönlands norra kust visar också att isutbredningen var ännu mindre för 6000-7000 år sen och att havet till och med kan ha varit isfritt periodvis.

Men isbjörnarna överlevde.

Vid en hearing i Anchorage 2007 ville USA få isbjörnarna rödlistade ”till följd av den globala uppvärmningen…” Biologen Tina Cunnings var av en helt annan uppfattning som framfördes av dåvarande guvernören Sarah Palin. ”Experterna baserar sina påståenden på klimatmodeller och en del säger att havet kommer att vara isfritt sommartid inom 40 år, medan andra talar om 100 år.”

Tina Cunnings ifrågasatte också om isbjörnarna verkligen är beroende av havsisen för sin överlevnad. De tycks kunna anpassa sig till jakt på land och andra byten, även om sälarna länge har varit deras favoritföda.” DNA tyder på att isbjörnarna skiljde sig från brunbjörnarna för omkrng 110 000-130 000 år sen, vilket tidsmässigt sammanfaller med början av den senaste istiden.

Guvernör Palin summerade situationen så här: ”Oron för isbjörnarna har sin grund i den krympande havsisen. Att förklara björnarna hotade gör inte att det fryser till utanför kusterna.”

Paul Driessen - som skrivit en bok om eko-imperialism - konstaterar att de fem år som gått sedan konferensen visar att Cunnings och Palin hade alldeles rätt. Trots ökande CO2 har temperaturen sjunkit och isutbredningen ökat igen på grund av ändrade vind- och strömförhållanden.

Skeppsgossen tycker att den här sammanfattningen är så bra att han gärna vidarebefordrar till sina läsare. Isbjörnarna trivs och Arktis består. Kan det bli bättre?

1 kommentar:

 1. Hej Narren

  Om isbjörnarna kommer att dö av att de får svårt att jaga när isen försvinner sommartid från Arktis, så har jag svårt att förstå varför de skall vara fridlysta nu. Det spelar väl ingen roll om arten blir utdöd p g a jakt eller av svält för att klimatet ändrar sig.

  Världen kommer att klara sig utan isbjörnar, i synnerhet när klimatet blivit så varmt så att de inte kan överleva i vilt tillstånd utan stödutfodring.

  Jag är ingen klimatexpert, men jag tror det är för sent att stoppa utsläppen, som gör klimatet varmare, så att isbjörnarna kan överleva i vilt tillstånd. Då tycker jag det är bortkastade pengar att stödutfodra arten som man gör idag. Man bara förlänger artens förekomst i några årtionden.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare