Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 14 augusti 2012

Eget vindkraftverk kan vara en investering på 2000 års sikt

Drömmen om ett eget litet vkv på hustaket får näring av de artiklar som klimatnarrar som Jonas Tell, Pär Holmgren m.fl. matar villatidningarna med. Och blåser det inte tillräckligt kan ju den miljömedvetne i stället slänga ut tiotusentals kronor på lika oanvändbara solceller.


Amerikanska Consumer Report bestämde sig för att långtidstesta ett litet vkv, Honeywell WT6500 Wind Turbine, som ännu inte säljs i vårt land men som säkert dyker upp så småningom. Tillverkaren heter WindTronics.

Fördelen med aggregatet är att det inte har någon kuggväxellåda. Därför arbetar det tystare än sina stora kusiner och behöver inte heller lika starka vindar som andra villamodeller. Redan vid en vindhastighet på knappa 5 meter i timmen ska verket börja generera elektricitet. Enligt tillverkaren ska verket i ett normalblåsigt läge kunna leverera 1 155 kWh på ett år.

Efter 15 månaders drift har tidningens vkv levererat mindre än 4 kWh, ungefär så mycket som behövs för att driva ett amerikanskt luftkonditioneringsaggregat under en eftermiddag. Att resultatet var så dåligt fick tidningen att undra, men tillkallad servicetekniker bekräftade att den lilla vindsnurran var rätt installerad.

Honeywells Wind Turbine kostar 11 000 USD på plats. Livstiden anges till 20 år. Consumer Report summerar:

”Med den takt WT6500 levererar ström på vårt tak kommer det att ta flera tusen år innan den har betalat sig – och inte de 56 år som det skulle ha tagit ifall den genererat de 1 155 kWh som utlovats.”

Skeppsgossen struntar i och för sig i att det finns klimatdårar som slänger ut pengar på sådana här magiska manicker. Hans förslag är att vi vanliga elkonsumenter inte bara ska kunna välja energibolag utan också den teknik som används för att generera elen. De som tror på vindkraft kan ju då abonnera på enbart vindkraft, med de ständiga stilleståndsperioder som utmärker denna.

Vid ett par tillfällen har jag också kontaktat elbolagen och skojarsajterna elskling.se och kundkraft.se för att få veta vilka elbolag de kan rekommendera som inte levererar ström från vkv. Tror du att han ens fått något svar?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare