Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 23 augusti 2012

Så luras vindkraftsbolagen

Samma landskap, samma snurror - men objektivets brännvidd avgör hur stora och störande vindsnurrorna uppfattas.
Alan MacDonald, en arkitekt i skotska Inverness, hävdar att datorbilderna av planerade vindkraftverk som presenteras för berörda ofta är missvisande och manipulerade. Avsikten är förstås att få vindsnurrorna att se mindre ut än vad de är i verkligheten. Han får medhåll av andra experter, som säger att landskapsbilderna tas på avstånd och sedan krymps så att turbinerna kommer att se så små ut som möjligt.


Av det här skälet kommer skotska myndigheter att i fortsättningen kräva att exploatörerna tar fram mer rättvisande bilder i större format och tagna med objektiv med 75 mm brännvidd i stället för vidvinkel som är det vanliga idag.

I de mest extrema fallen kan en vindsnurra se fyra gånger mindre ut än vad den är i verkligheten, säger Alan MacDonald. Det lurar lokalbefolkningen och beslutsfattarna.

Idag finns det över 3 000 vindkraftverk på land och 500 till havs i Storbritannien. Men enligt planerna kommer antalet landbaserade vindkraftverk att fördubblas, medan antalet havsbaserade ska tiodubblas fram till 2030.

Men som Skeppsgossen tidigare berättat är oppositionen mot utbyggnaden ofta stark. National Trust har överklagat ett halvdussin ansökningar om anläggningar som de menar kommer att förstöra kulturlandskapet. För att gjuta olja på vågorna har den brittiska vindindustrin lovat att beakta kritikernas synpunkter när de tar fram nya bilder av planerade anläggningar.

Ett litet steg för det sunda förnuftet, kanhända…2 kommentarer:

 1. Hej Narren

  Jag tänkte jag skulle ge dig ett glädjebesked som både du och jag gillar. Kärnkraftsreaktorn O1 kommer att repareras. Skadorna i reaktorn är inte så besvärliga att reparera som en del har befarat. I bästa fall kan reaktorn tas i drift redan under oktober månad.

  Det var lite osäkert om OKG skulle reparera den nu när elpriserna är så låga, för den kan bara producera 10-15 TWh till innan den måste tas ur drift för gott. Lite beroende på hur mycket den används och hur mycket snabbstopp man får, så kan den vara i drift i 3-6 år till.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen ett glädjande besked, Jan E. Mer av den varan, tack!

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare