Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 4 maj 2012

Borg och Hatt: Parhästar i vind och sol


Anders Borg och Anna-Karin Hatt har nyligen gett miljövännerna en klapp på axeln i en debattartikel i Expressen. De skriver att regeringen beslutat att tillsätta en utredning om så kallad nettodebitering, vilket innebär att egenproducerad el från t.ex. ett vindkraftverk som överförs till det allmänna elnätet får kvittas mot förbrukad el. På så sätt hoppas man kunna stimulera ”framväxten av mer förnybar energi”.Det är med andra ord småskalighet som nu ska uppmuntras – min lilla vindsnurra i trädgården och dina solceller på garagetaket. Vad skribenterna inte låtsas om eller möjligen inte inser är att den småskaliga förnybara energin inte på långa vägar ger minsta lilla överskott att kvitta! Den orkar ju inte ens göra t.ex. en villaägare självförsörjande.

Det här är inget annat än en flirt med de gröna och ett sätt för Anna-Karin Hatt att profilera sig. Vad Anders Borg gör för pr-vinster på förslaget är svårare att förstå, men Skeppsgossen tror att det inte är en tillfällighet att det läggs fram strax efter besöket av Kinas premiärminister.

Solcellstillverkarna i Kina har nämligen på några år konkurrerat ut alla andra företag i branschen – i framför allt USA och Tyskland. Sverige är ett av de länder där solceller aldrig setts som ett realistiskt alternativ för elproduktion, med tanke på de höga initialkostnaderna och med tanke på vårt solfattiga geografiska läge. Men redan nu utbetalas ett meningslöst stöd till installation och om förslaget om nettodebitering går igenom (och det gör det säkert) kan Sverige – för att citera artikeln – ”ta ytterligare ett grönt steg och förbättra förutsättningarna för jobb och företagande i hela Sverige”.

De är dåligt pålästa, våra politiker. Skeppsgossen noterade i ett inlägg den 13 april att hela den tyska solcellsindustrin håller på att gå omkull. Klaus-Dieter Maubach, teknisk chef för Eon, ser mörkt på framtiden. ”Konkurrensen från Kina betyder att den tyska solindustrin kommer att vara helt borta inom fem år. Inte en enda person kommer att vara anställd i ett tyskt branschföretag, eftersom alla har gått i konkurs.”

Vem ska vi tro på – en tekniker som ser skuggorna djupna eller ett par jönsar som fiskar röster i den rödgröna röran?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare