Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 10 maj 2012

En avfällings bekännelseJournalisten Mark Lynas har ju bidragit till klimatskräcken med böcker som ”Oväder” och ”Sex grader”. För något år sen gjorde han en halv helomvändning och deklarerade att kärnkraft var den effektivaste energikällan för att stoppa klimatföränd-ringarna och att genmodifierade grödor skulle bli nödvändiga i framtiden – vilket han naturligtvis fick på skallen för av sina fans. Nu har han haft modet att erkänna att han haft fel ifråga om havsnivåerna, även om han fortfarande gör narr av doktor Nils-Axel Mörner som ju gång på gång deklarerat att höjningen är naturlig och mycket liten.


På sin blogg skriver Mark Lynas: ”Medan jag arbetade för Maldivernas regering var jag alltid medveten om risken att komma med svepande påståenden om klimatförändringarna och stigande världshav i syfte att plocka politiska poäng.”

Ett exempel på att världshaven stiger lite och sjunker lite som de alltid har gjort är det mätningar som gjorts vid Tarawa-atollen i Stilla havet (se diagrammet nedan). Atollen ingår i öriket Kiribati, som i likhet med Maldiverna har påståtts vara på väg att försvinna i havet. Och i likhet med Maldivernas avsatte president Nasheed har klimatnarrarna i Kiribati skrikit efter ekonomisk hjälp och använt stormar och översvämningar som ”bevis” för hur illa det är ställt.Som Nils-Axel Mörner framhållit i sina rapporter finns det inga tecken på att havsnivåerna i området skulle ha stigit onaturligt. Och enligt geografen Simon Donner vid University of British Columbia som sammanställt uppgifterna är det El Niño-cyklerna som kraftigast påverkat de lokala havsnivåerna – under perioden mars 1997 och februari 1998 sjönk havet med nästan en halv meter vid övergången från El Niño till La Niña, och på motsvarande sätt kan man notera höjningar på 15 cm under senare El Niño-händelser.

Tarawa-atollen har upplevt ett par svåra översvämningar under 2000-talet, orsakade av ovanligt högt tidvatten och kraftiga stormvindar. Den materiella förödelsen var stor, men sådana händelser är inga bevis för stigande havsnivåer, lika lite som en lokal värmebölja som den i Ryssland förra sommaren bevisar en höjning av den globala temperaturen.

Genom att dra vägar mellan atollerna i stället för att bygga broar hindras det fria vattenflödet. 

Att skadorna blivit så stora beror på att man fyllt ut stora områden bakom skyddsvallarna som inte klarat stormarna och lett till markerosion vid bland annat flygplatsen och ett sjukhus. Och i stället för broar över lagunerna har man anlagt vägbankar, som stoppar det fria vattenflödet och därmed bidrar till erosionen.

Det är exakt samma sak som hänt i Maldiverna. Mark Lynas ifrågasätter vissa delar av Nils-Axel Mörners rapportering men håller i princip med honom om att katastroflarmen ofta är en metod för politikerna att få internationell uppmärksamhet (och indirekt förstärka den egna kassan). Han påpekar också att Tarawa är ett populärt åskådningsexempel för vad som händer när världshaven stiger. En bildserie från Greenpeace – som ligger ute på Internet – visar förödelsen efter översvämningarna 2005. Av den får man lätt uppfattningen att atollen är på väg att försvinna på grund av havsnivåhöjningen, vilket alltså inte alls är fallet.

”Det är sådana bilder och ovetenskapliga påståenden som tas som intäkt för att världshaven höjer sig”, säger Lynas. Ett par forskare lade 2010 fram en väl underbyggd rapport som visade att 23 atoller i Kiribati och angränsande öriken inte krympt till ytan under de senaste 20 till 60 åren.

Exemplet Kiribati är inte det enda där teorierna om havsnivåhöjning utnyttjats politiskt. Invånarna på Carteret Islands utanför Papua Nya Guinea anförs ofta som de första “klimatflyktingarna”, fast många av dem tvingats lämna sin atoll på grund av överbefolkning och exploatering plus brist på dricksvatten.

Det är skönt att tunga gröna apostlar som Mark Lynas erkänner ett och annat felsteg. Skeppsgossen hoppas att miljöpartiet, naturskyddsföreningen och andra Gore- och IPCC-proselyter en gång ska komma till samma insikt. Men hjärntvättade troende måste som regel genomgå en långvarig debriefing innan de kan tänka i sunda banor igen så den lögnaktiga propagandan kommer med alla säkerhet att fortsätta ett bra tag till.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare