Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 8 maj 2012

Djuren som gasade ihjäl sig själva

En sauropod som vägde upp till 80 ton och släppte så enorma brakare att den dog ut.

Nu har vi fått ännu ett belägg för att man inom dagens forskning ägnar sig åt områden som har avgörande betydelse för vår förståelse av omvärlden. En professor Graeme Ruxton vid St Andrews University i Skottland påstår i en kommande vetenskaplig artikel att dinosaurierna själva delvis bar skulden till den klimatförändring som utplånade dem. Därför att dessa väldiga gräsätare släppte sig så flitigt att molnen av metangas ur deras skithål orsakade en förödande global uppvärmning!


Det låter som ett försenat aprilskämt men är alldeles sant. Med utgångspunkt från metaninnehållet i kornas rapande och fisande har det skotska snillet räknat ut att dinosaurierna producerade över 520 miljoner ton metan om året – mer än de totala metanutsläppen på jorden idag. Och det räcker för att värma upp planeten och göra den obeboelig för dinosaurier, enligt professorn.

I rapporterna får vi också veta att till exempel en 90 ton tung argentinosaurus satte i sig ett halvt ton vegetabilisk föda om dagen, vilket resulterade i växthusgasutsläpp på 1000-tals liter jämfört med de ynka 200 liter som en modern ko skiter ut i atmosfären. Jordens alla kor och annan boskap avger inte mer än 100 miljoner ton metan per år.

Skeppsgossen kan bara se en poäng med professor Ruxtons iakttagelser, nämligen att vegetarianer är ett otyg som bidrar till den globala uppvärmningen, fast de gärna påstår det motsatta. I stället för en köttfri dag borde vi alltså propagera för grönsaksfria dagar – eller till och med veckor – allt för att förhindra en av mänskligt fisande orsakad klimatkatastrof.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare