Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 16 maj 2012

Dåligt med pengar minskar intresset för Rio?

En hel armada av Narrskepp lägger snart ut för att segla till Rio de Janeiro. Men enligt färska rapporter har deltagarantalet i den kommande klimatkonferensen i juni redan krympt betänkligt. Det beror på att hotellrummen i Rio är så dyra och att antalet inte räcker till, säger arrangörerna – men det är kanske bara en bortförklaring. Intresset för konferensen verkar nämligen rätt ljumt, i varje fall jämfört med det omskrivna Köpenhamnsjippot. Flera tunga namn har redan anmält återbud – Barack Obama säger sig inte hinna på grund av presidentkampanjen och Annika Merkel kommer inte heller.


Det har gått 20 år sedan förra Riokonferensen och därför hade väl klimatnarrarna hoppas på en och annan extra jubileumsfestlighet i sommar. Men många av de självskrivna deltagarna tycks nu utebli. Så kommer t.ex. Europaparlamentet att avstå från att skicka en delegation till Rio de Janeiro. Skälet är de kraftigt ökade kostnaderna.

Parlamentet hade tänkt skicka 11 delegater men med hotellkostnader på upp till 800€ per natt blir det ingen delegation därifrån, heter det nu.

"Länderna i Europa har så dålig ekonomi att de inte anser sig ha råd att prata om hur de ska kunna spendera ännu mer pengar på klimatet”, säger Marc Morano som driver bloggen Climate Depot. ”Det är faktiskt rätt ironiskt att de länder som FN vill ha mer pengar av i klimatarbetet inte ställer upp.”

Intressant är också att konferensen blir endast re dagar lång och att den i huvudsak ska handla om en "framtida hållbar utveckling". Det stora problemet är i första hand den biologiska mångfalden och klimatet kommer i andra hand.

Schweiz är ett av de länder som offentligt klagat över Brasiliens sätt att hantera förberedelserna för konferensen. Landet saknar visioner och förmåga att organisera en så stor konferens, heter det i en press release.

Förra gången FN-medlemmarna möttes i Rio enades man om att spendera miljarder dollar på klimatforskning. Tio miljarder dollar avsattes för analyser och press – plus 500 000 000 000 dollar på att minska koldioxidutsläppen! Med tanke på de enorma summor som redan förslösats på ett icke-problem är det häpnadsväckande att EU nu säger sig inte ha råd att betala hotellrummen i Rio.

Även om EU skickade alla sina 754 parlamentsledamöter till Rio skulle hotellkostnaden bli runt 2 000 000 dollar, skriver tjeckiske bloggaren Lubos Motl. Det är 100 000 gånger mindre än den summa som EU redan idag slösar bort på att minska CO2-utsläppen.

Om EU verkligen vill spara i dåliga tider borde de i stället skrota hela CO2-programmet. På det sättet skulle man kunna spara 100 000 gånger mer än de i sammanhanget futtiga småslantar det kostar att bo på hotell i Rio. Det är ytterligare ett bevis för att aktiva idioter (alltså människor som driver en uppenbart idiotisk agenda) är överrepresenterade inom den politiska eliten i de flesta av världens länder, och alldeles särskilt i västerlandet, skriver Motl.

Internationella konferenser som den i Rio har bara en enda uppgift: de får de lokala, nationella idioterna att känna sig viktigare. För visst måste de vara viktiga personer när tusentals andra liknande idioter samlas till sådana här stora konferenser…?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare