Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 26 maj 2012

Brandbomben Fisker


Det har varit behagligt tyst om de behagligt tysta elbilarna och elhybriderna på sistone. Men några rapporter har ändå dykt upp på nätet och de är ingen rolig läsning. I första hand gäller de lyxbilen Fisker Karma, tillverkad av Valmet i Finland för amerikanska miljönarrar som har råd att värna om klimatet och allt annat som det är inne att värna om.När en amerikansk konsumenttidning testkörde 250 000 dollar-hybriden lade den av efter bara några mil. Tro nu inte bara att Cameron, di Caprio och de andra ”världsräddarna” annullerade sina beställningar för det. Men försäljningen sjönk i alla fall. Lite. Från 20 bilar till kanske 18… Sen erkände batteritillverkaren att det var de som schabblat.

Nu räckte det inte med det. För någon månad sen var det på vippen att en annan Fisker Karma brände ner en villa i en förstad till Houston, Texas. Ägaren hade nyligen köpt bilen och kört in den i garaget vid hemkomsten. Tre minuter senare stod bilen och garaget i lågor. Bilen var inte ansluten till nätet och batterierna var inte urladdade, rapporterar brandkåren.

Ännu värre är att Fisker inte har velat ta på sig ansvaret för bilbranden. Företaget agerade för övrigt på ett märkligt sätt efter anmälan. Man skickade en hel delegation till Texas och begärde att resterna av huset och bilvraket skulle spärras av under deras undersökning. Trots att ägaren och myndigheterna ställde upp på alla sätt förklarade Fisker-teamet att man inte kunde utesluta någon typ av bedrägeri från ägarens sida.

En av teknikerna bakom Chevrolet Volt (som ju inte tillverkas längre) har sagt till tidningen Autoweek att den troliga orsaken till branden är ett konstruktionsfel. ”När jag första gången studerade det trånga motorrummet blev jag mörkrädd”, säger han. “Motorn är monterad med skohorn. För att få plats med den har Fisker prutat på brandsäkerheten och klämt in avgassystemet alldeles för nära antändliga komponenter.”

För att riktigt flirta med miljökapitalisterna kommer enligt reklamen inredningen i Karma från miljöcertifierade anläggningar. ”Trädetaljerna är inte så många men de som finns är alltid återvunna, från stormfällda träd, från sjunkna båtar och trädstammar i Lake Michigan eller brandskadade skogar i Kalifornien.”

Nu säljs ”brandbomben” i Sverige. I Danderyd. För strax över en miljon kronor. Kommentarer överflödiga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare