Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 21 maj 2012

Istid eller värmebölja? Brådis blir det i båda fallen...

De bör ha en sportslig chans att hinna undan...
En säger: “Istiden kommer snabbare än man trott, efter kanske bara sex månader ligger hela Europa under ett istäcke.”
En annan säger: ”När den globala uppvärmningen slår till kommer många långsamma djur inte att hinna sätta sig i säkerhet.”

Hur det än kommer att gå så blir det tydligen jäkligt bråttom…

Den brittiske geologen professor William Patterson skriver i en rapport att istiden förvandlade Europa till en frysbox på ett halvår. “Det var som att flytta hela England till Nordpolen på några få månader.”

Det har professor Patterson kommit fram till genom att skrapa 0,5 mm tjocka dylager från bottnen av en sjö på västra Irland. Varje lager representerade sediment som avsatts under tre månader, vilket gett honom möjlighet att mäta temperaturförändringar under mycket korta perioder. Han fann att växter och djur dog på bara några månader.

Sen kom Lilla istiden som varade i 1300 år (eller 60 generationer).

Men stopp och belägg! Blir det ingen ny istid så blir det i stället olidligt varmt – och det så fort att uppåt 10 procent av våra däggdjur inte hinner undan värmeböljan! Det påstår i alla fall en grupp forskare vid universitetet i Washington. Allra värst blir det för de däggdjur som bor i Appalacherna i USA och i Amazonbäckenet. Där kan man förvänta sig att nästan 40 procent av däggdjuren inte klarar sig.

Washingtonforskarna varnar också för de geografiska hinder som människan byggt, i form av vägar, shoppingcentra och städer. De står i vägen när djuren flyr för sina liv, och därför bör vi planera för ”korridorer” till de gröna ängderna.

Det låter som en saga, men sagor är vi ju vana vid när det handlar om klimatförändringar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare