Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 24 maj 2012

Är amerikanska örnar dummare än svenska?


Vindsnurrorna halshugger kungsörnar i Kalifornien, statligt finansierade solkraftverk hotar hundratals sköldpaddsungar och ökenrävar. De amerikanska satsningarna på förnybar energi har genomförts så snabbt att fridlysta arter råkar illa ut. Den “naturvård” Obama ägnar sig åt är mest ett skämt. Ett exempel är förslaget att rädda den utrotningshotade arten fläckugglan (Strix occidentalis) genom att skjuta av rivalen kråsuggla (Strix varia).


Ett utbrott av valpsjuka hos ökenrävarna kan med stor sannolikhet kopplas till bygget av solkraftverket Genesis i Riverside i Kalifornien. Även om valparna inte har utsatts för direkt smitta, kan stress göra rävarna mer mottagliga för sådana här sjukdomar, säger en veterinär.
Men representanter för det kaliforniska naturvårdsverket slår förstås ifrån sig och menar att man gjort sedvanliga konsekvensanalyser innan projektet godkändes. Det är väl också vad det svenska naturvårdsverket och naturskyddsföreningen samstämmigt brukar påstå när ansökningarna om nya vindkraftverk ramlar in.

En större vindfarm i Tehachapi i Kalifornien har orsakat att åtta kungsörnar slaktats av turbinbladen. En lokal biolog har berättat att han ofta hittar halshuggna och söndertrasade fåglar vid vindsnurrorna. Enligt honom finns det en uppenbar risk att hela kungsörnpopulationen i området slås ut.

Just det här projektet har fått 25 miljoner dollar i garanti av staten och enligt officiella siffror skapat 10,73 jobb!


Ett stort solkraftverk i San Bernardino i Kalifornien hotade inte mindre än 3 000 fridlysta ökensköldpaddor. Av dem räknade man med att 700 skulle bli överkörda eller möta döden på annat sätt under själva bygget. Nu finns det ingen officiell statistik att tillgå, men företaget som uppfört anläggningen satsade många miljoner dollar på Obamas valkampanj och det kan förklara tystnaden kring projektet.

Det senaste är att naturvårdsverket i USA tänker tillåta att fler vithövdade havsörnar (USA:s nationalfågel) avlivas för att underlätta utbyggnaden av vindkraften. Tidigare tilläts exploatörerna en ”slakttid” på fem år, men det är alldeles för kort tid för vindkraftsindustrin så nu har perioden förlängts till 30 år. Samtidigt har verket ”börjat utreda” de dödsfall som inträffade under 2012.


Skeppsgossen tycker att det skulle vara intressant att få statistik på hur många fåglar som dödas av vindkraftverken i Sverige varje år. Är det 100 eller 1000 eller ännu fler? Bara vid något enstaka tillfälle har riskerna påtalats, men för övrigt tycks det som om svenska fåglar anpassar sig bättre till ”slaktmaskinerna” än amerikanska. Hur är det t.ex. med gladorna i vindkraftsinfekterade Tomelilla, storkarna i Ingelsträde eller de blå kärrhökarna i Kristianstad?

2 kommentarer:

 1. Tehachapi Pass Wind Farm har varit i drift i över 30 år. Producerar ungefär 1 TWh/år. Det är ett område som är större än Gotland och har tusentals häckande örnar. Där är det inte så mycket fåglar som kolliderar med vindkraftverk där.

  Vid Alamont Pass Wind Farm så är är det vanligare att fåglar kolliderar med vindkraft.

  I USA försökar man lista ut varför det är så stor relativ skillnad mellan mellan vindkraftparkerna när det gäller att fåglar kolliderar med vindkraftverk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har besökt både Altamont Pass och Tehachapi vid ett par tillfällen och kunnat konstatera hur enorma skönhetsvärden förstörts till i stort sett ingen nytta.

   Att det inte går åt några fåglar i Tehachapi är en sanning med modifikation. På 1980-talet höll hela stammen av kaliforniska kondorer på att utrotas.

   Som vanligt när det handlar om satsningar på alternativ energi är myglet utbrett. Det gäller också bland bergen i Tehachapi. De utredningar som ligger till grund för nya vindkraftprojekt friseras friskt. I en rapport påstås det t.ex. att biologerna efter 5000 timmars undersökningar på plats inte kunnat identifiera vare sig kondorbon eller habitat – trots att vindturbinerna uppförs mitt i ett välkänt jaktområde för den kaliforniska kondoren.

   Det finns också kritiker som hävdar att infångandet av kondorer på 1980-talet var nödvändigt för att rädda stammen från att förintas av alla de vindsnurror som redan byggts. I och med att stammen nu växt till 300 fåglar sägs vindindustrin ha för avsikt att få den kaliforniska kondoren avförd från listan över hotade arter – vilket öppnar vägen för ännu fler vindfarmer i Tehachapi.

   Som en klok person sagt: ”Sluta utfodra kondorerna och de kommer att söka sina byten bland vindsnurrorna igen. Då tar det inte lång tid förrän hela arten är utrotad och vindkraftsindustrin blivit av med ett problem.”

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare