Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 29 maj 2012

Må solen lysa över oss alla

Nu när sommarsolen gassar över landet pratas det titt och tätt om solkraft och solenergi. Och det låter ju bra på alla sätt. Den som vill ha solkraft ska naturligtvis få solkraft. Men Skeppsgossen vill inte vara med och betala för din solenergi eller ge ett överpris för den el som du ”får över” och eventuellt kan skicka ut på nätet. Skulle det behövas nya nät för att ta emot den så ska du betala för dem också. Ditt val är ditt, och jag vill inte vara med och bekosta det!På många håll i världens pushas solkraften nu hårt när vindkraften äntligen tvingats bekänna färg och avslöjandena om de verkliga kostnaderna för de alternativa energislagen duggar tätt. Ett exempel är Australien, där solen lyser betydligt mer än häruppe i den kalla Nord. Här kommer en del intressanta uppgifter från bloggen Boy on a bike:

För knappa 2 000 dollar får den solkraftintresserade australiensaren köpa ett paket på 8 st 190W paneler och en omformare på 5kW. Det ger en anläggning på 1,52kW. Men på natten skiner inte solen ens i Australien, så inte heller under gråmulna vinterdagar. Per år kan anläggningen räknas ge ungefär 20 procent av den nominella effekten – vilket räcker till att förse husets alla lågenergilampor med el men inget mer.

Men det här är inte hela sanningen ens i Australien. Genom statliga subventioner betalar husägaren bara en bråkdel av den verkliga kostnaden för anläggningen. Installatören får runt 5 000 australiska dollar, vilket ger anläggningen ett totalpris på nästan 7 000 dollar. Eller per installerad MW exakt 4 634 dollar.

Subventionerna utgör alltså strax över 70 procent av den verkliga kostnaden. Det är därför som så många australiensare förser hustaken med solpaneler och tycker sig göra en bra affär – på andras bekostnad.

Till slut en lista på större solenergiföretag i USA som nyligen gjort konkurs:

Solyndra
Beacon Power
Ener1
Range Fuels
Solar Trust of America
Spectrawatt
Evergreen Solar
Eastern Energy
Unisolar
Bright Automotive
Olson’s Crop Service
Energy Conversion Devices
Sovello
Siag
Solon
Q-Cells
Mountain Plaza

Och här följer en lista på USA-företag i branschen som riskerar konkurs:

Abound Solar
A123 Systems
Brightsource Energy
Fisker Automotive
First Solar
Nevada Geothermal
SunPower
Nordex
The Bard Group
Amonix
NRG Energy
Alterra Power
Enel Green Power
Tysk satsning på solenergi

1 kommentar:

  1. Du får inte många kommentarer, men jag läser dig och njuter

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare