Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 5 maj 2012

Mer om den vansinniga vindkraften”Vindkraftverken begränsar inte koldioxidutsläppen och de kostar oerhörda summor, särskilt när de placeras ute i havet. Allt vi kan göra för att stoppa dem gynnar såväl miljö som ekonomi.”


Så skriver den brittiske vetenskapsjournalisten Michael Hanlon på sin blogg. Han fortsätter:

”Skälet till att vindkraften är så ineffektiv är att den ersätter ett energisystem (kol-, gas- eller kärnkraft) som håller jämn landsvägsfart med låg bränsleförbrukning med ryckig stadstrafik, med ideliga stopp och starter. Det insåg danskarna redan 2004 och har idag inte mer än 20 procent vindenergi. De fortsätter att köra sina kolkraftverk och skickar överskottet från vindkraftverken till den nordiska elbörsen för att sen köpa tillbaka det till högre pris. Det är därför danska konsumenter betalar så mycket för sin el.”

Det har man inte berättat officiellt, för det gäller att hålla Vestas igång.

Tyskarna agerar likadant och det gör holländarna också. Polackerna har monterat överbelastningsskydd på sina kraftledningar från Tyskland för att slippa ta emot överskottselektricitet från vindkraftverken. Nu har tyskarna kommit överens med norrmännen om att använda överskottselen till att pumpa upp vatten i deras kraftverksdammar för att slippa koldioxidböter.

”I Storbritannien resonerar man på samma sätt och tänker sätta stora områden i Skottland under vatten, skapa dammar och bygga vattenkraftverk,” skriver Hanlon. ”Tusentals människor drabbas när deras gårdar och betesmarker förvandlas till dammar, och det kommer att ta minst hundra år innan investeringarna blir lönsamma.”

”Tillbaka till vindsnurrorna. De är idiotiska och har alltid varit det, men de omhuldas av politiska skäl, i och med att utsläppshandeln backar upp euron och de nykoloniala insatserna för tredje världen,” slutar Michael Hanlon.

I vårt land fortsätter smarta riskkapitalister att lura av svenska lantbrukare mark för vindfarmer, uppbackade av katastrofala energiöverenskommelse som alliansen gjorde med miljöpartiet. Ibland har Skeppsgossen en känsla av att det gått kommunal status i vindkraftssatsningarna – ”vår kommun har sju vindkraftverk, din har bara tre, skäms!”

Sandlådementalitet, javisst, men den är ju nu för tiden utmärkande för alla svenska politiker som intellektuellt tycks befinna sig på sjuåringars nivå. Eller har du redan glömt hur en del av dem reagerade när SD valdes in i riksdagen och vad som hände inför förra årets partiledardebatt?


Exempel på "miljövänligt" engelskt landskap...
... och ett landskap med ett kärnkraftverk (vilket föredrar du?)
 

2 kommentarer:

 1. Bilden är nog ett kolkraftverk.
  Skorsten för avgaser från förbränningen och tre kyltorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, självklart! Tack för påpekandet. Ibland går det lite för fort...

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare