Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 30 maj 2012

Iskallt i sommarvärmen

Skeppsgossen kan idag förmedla två iskalla men glada nyheter.Den ena är att det är någon fara med snön på Kilimanjaro, den finns kvar och växer. Al Gore m.fl. sörjde ju den redan för många år sen men han var som vanligt ute i ogjort väder. Snötäcket på den nästan 6 000 meter höga vulkanen påverkas för övrigt inte alls av ett eventuellt varmare klimat, eftersom det aldrig blir fryskallt på toppen. Det är i stället avskogningen och avbetningen på bergets sluttningar som är orsaken till att snön krymper – och förändringar i snötäcket utbredning har påvisats ända sedan 1800-talet.

Den andra är att det på många år aldrig har varit så mycket is i Arktis som nu. Det stämmer också dåligt med förutsägelserna för ett antal år sen.

“Om fem år kommer det inte att finnas någon havsis i Arktis,” hette det i National Geographic. ”Den här sommaren har isen smält snabbare än nånsin tidigare,” skrev en reporter som hette Seth Borenstein den 12 december 2007. Och tillade: ”En forskare har till och med varnat för att all sommaris är borta inom fem år.”

“Arktis brukar ofta kallas för kolgruvans kanariefågel när det gäller den globala uppvärmningen. Nu har kanariefågeln dött och det är dags att lämna kolgruvan.”

Skeppsgossen kan bara hoppas att kanariefågeln inte frusit ihjäl. Kanske bor den numera på Kilimanjaro?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare