Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 25 maj 2012

Mer om fågelslakten

Bilden ska inte vara fejkad och motsäger påståendena om att rovfåglar skyr vindkraftverk.
Skeppsgossen hade hoppats på en eller annan kommentar till inlägget om de fågelslaktmaskiner som med halalmetoder tar kål på allt från örnar till fladdermöss – i USA. Men frågan är uppenbarligen ointressant för svenska naturvänner – den handlar ju om FÖRNYBAAAR ENERGI för att travestera ett numera riksbekant yttrande i SVT:s Debatt.  Och det är ämne som inte får diskuteras. Till och med en vanligen klok karl som fågelmålaren Lars Jonsson på Gotland verkar tycka att ”lite svinn får man räkna med”.


Enligt dem som värnar om våra flygande kamrater drabbas fladdermössen svårt av de snabba tryckförändringar som skapas av turbinbladen, så svårt att de tappar orienteringen. Under det senaste årtiondet har man också konstaterat att oväntat många fladdermöss dött i både USA och Europa. Men frågan är inte fullständigt utredd än, säger de brittiska vindkraftmyndigheterna.

Och vad gäller fågeldöd orsakad av vindkraftverk heter det att denna endast utgör en bråkdel av alla olyckor som orsakas av byggnader och mänsklig aktivitet (kraftledningar, tamkatter etc.). Enligt officiell statistik dödas i genomsnitt 5 820 fåglar när de flyger mot glasrutor m.m. för varje fågel som möter döden i ett vindkraftverk.

De gröna påstår också att om vindkraftverken placeras utanför fåglarnas flyttvägar kan många dödsfall undvikas. Ett annat idiotiskt påstående är att hönsfåglar gärna bygger bon under vindsnurror, därför att rovfåglar undviker dem.

I Tyskland har man faktiskt gjort en del undersökningar av mortaliteten hos fåglar och fladdermöss vid vindkraftverken och släppt följande siffror: 69 örnar, 186 glador, 192 vråkar, 59 falkar, 12 hökar, 7 fiskgjusar och 100-tals andra fåglar. En tysk ornitolog som utrett fågeldöden på regeringens uppdrag säger att vindsnurrorna varje år dödar minst 200 – 300 rödstjärtade glador.

Och från Spanien finns det uppgifter om att hela 6 – 18 miljoner fåglar och fladdermöss möter döden vid vindkraftverken varje år.

Ska vi tro på dessa siffror - och varför ska vi inte göra det? - är det sannerligen ett högt pris naturen får betala för miljöpartiernas vansinniga påfund. Man kan också ställa frågan hur många fåglar och andra djur som dödats vid kärnkraftsolyckor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare