Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 9 maj 2012

Ett steg bakåt, ett steg framåt

Nu är det dags igen – de av människan orsakade klimatförändringarna är i sin tur orsaken till både vulkanutbrott och jordbävningar! Det skriver en brittisk geolog som heter Bill McGuire. Han försöker nu kursa sin nya bok om sådana naturkatstrofer här på Narrskeppet. Troligen blir han av med många exemplar för inför Rio-mötet är det många klimatnarrar som bokat hytter.McGuire grundar sina påståenden på att smältande glaciärer och stigande havsnivåer leder till katastrofala jordbävningar, tsunamivågor och vulkanutbrott. Vad vi hittills sett är med andra ord ett resultat av våra egna handlingar. I likhet med åtskilliga svenska “klimatexperter” bortser McGuire elegant från att det inte finns några smältande glaciärer i närheten av exempelvis Japan och Indonesien.

Men läget är ändå inte så nattsvart som det ibland kan tyckas. En svensk undersökning visar på att kommunala beslutsfattare blir alltmer skeptiska till klimatförändringarna och i USA hamnar klimathysterin långt ner på skalan. Nyligen kom också uppmuntrande resultat från Australien. I en enkät visar det sig att de viktigaste frågorna för australiensaren är matens kvalitet, tillgången på hälsovård och tryggheten på gatorna. Klimatet kom långt ner på listan.

Till och med super-narren Rajendra K. Pachauri har blivit lite försiktigare i sina uttalanden. I Bangkok sa han nyligen att den kommande konferensen i Rio ska ses som ”ett litet steg framåt mot en hållbarare värld”. Och beträffande den omskrivna temperaturökningen på 3,5 grader under 2000-talet säger han att ”många vetenskapsmän” tror att det blir så. Skitpratet om konsensus är med andra ord borta och det får väl också betecknas som ett litet steg i rätt riktning.

Det här diagrammet visar sambandet mellan solaktiviteten, vulkanutbrotten och de globala temperaturerna. Av det framgår att jorden upplevt minst 75 kraftigare temperatursvängningar under de senaste 4500 åren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare